Noile rute de mărfuri de peste mări au răspândit noile infecții, creând primele pandemii.
Trei dintre cele mai mortale pandemii din istoria cunoscută au fost cauzate de o singură bacterie, Yersinia pestis, o infecție fatală cunoscută altfel drept ciumă.
Ciuma lui Iustinian a ajuns la Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin, în 541 d.Ch. Acesta a fost adusă peste Marea Mediterană din Egipt, un pământ cucerit recent, aducând tribut împăratului Iustinian în cereale. Puricii plini de ciumă au făcut o plimbare pe șobolanii negri care râvneau la boabe.
Ciuma a decimat Constantinopolul și s-a răspândit ca focul în Europa, Asia, Africa de Nord și Arabia ucigând aproximativ 30 până la 50 de milioane de oameni, poate jumătate din populația lumii.
„Oamenii nu aveau nici o înțelegere reală despre cum să lupte împotriva ei, decât să încerce să evite oamenii bolnavi”, spune Thomas Mockaitis, profesor de istorie la Universitatea DePaul. „În ceea ce privește modul în care s-a încheiat ciuma, cea mai bună presupunere este că majoritatea oamenilor aflați într-un fel de pandemie supraviețuiesc, iar cei care supraviețuiesc au imunitate.”
Ciuma nu a dispărut niciodată.
Moartea Neagră, care a lovit din nou Europa în 1347, a luat 200 de milioane de vieți în doar patru ani.
https://agoramag.ro/abonamente
În ceea ce privește modul de oprire a bolii, oamenii încă nu aveau o înțelegere științifică a contagiunii, spune Mockaitis, dar știau că aceasta are ceva de-a face cu proximitatea.
Acesta este motivul pentru care oficialii din orașul-port Ragusa, controlat venețieni, au decis să-i izoleze pe marinarii nou-sosiți până când au putut dovedi că nu sunt bolnavi.
La început, marinarii au fost ținuți pe navele lor timp de 30 de zile, care au devenit cunoscute în dreptul venețian drept un trentino.
Pe măsură ce a trecut timpul, venețienii au crescut izolarea forțată la 40 de zile sau un carantino, de aici originea cuvântului carantină și începutul practicării sale în lumea occidentală. „Asta a avut cu siguranță un efect”, spune Mockaitis, potrivit history.com.