Acum, însă, Berners-Lee, ajuns la vârsta de 65 de ani, consideră că creația sa a scăpat de sub control și se află pe o cale greșită și periculoasă. La fel ca monstrul lui Frankenstein.
Prea multă putere și prea multe date personale au încăput în mâinile unor giganți tehnologici, precum Google și Facebook, spune el, citat de New York Times.
Controlând cantități uriașe de date, companiile Big Tech au devenit platforme de supraveghere și gardieni ai inovației. Impun norme constrângătoare și invazive.
Acest lucru a determinat reacții dure din partea asociațiilor de reglementare, în Europa, iar în mai multe state americane Google și Facebook se confruntă cu acțiuni în justiție, fiind acuzate de încălcarea legislației anti-trust.
Berners-Lee are însă o cu totul altă abordare: el crede că soluția este ca tehnologia să acorde mai multă putere indivizilor.
Întoarcerea în Paradis
Scopul, zice el, este revenirea la „rețeaua pe care am dorit-o inițial”.
„Pod”-urile, magazinele de date personale, sunt elementul tehnic cheie pentru atingerea acestui scop. Ideea este ca fiecare persoană să poată avea controlul deplin asupra datelor sale personale – site-uri vizitate, achiziții cu cardul, comportament de rutină, muzică ascultată – într-un spațiu de server care să ofere siguranță pentru date.
Astfel, companiile ar putea dobândi acces la datele unei persoane doar cu permisiunea acesteia, printr-un link sigur și doar pentru o operațiune specifică: de exemplu, răspunsul la o solicitare de credit sau difuzarea unor anunțuri personalizate.
Companiile s-ar putea conecta și folosi selectiv informațiile personale, dar nu le-ar putea stoca.
Dictatura anihilată
Viziunea lui Berners-Lee privind suveranitatea asupra datelor personale este în puternic contrast cu modelul de strângere și păstrare aplicat astăzi de giganții tehnologici.
Pentru a-și aplica viziunea, el a demarat un proiect software open-source, intitulat Solid. Apoi a întemeiat împreună cu un partener, Jack Bruce, o companie numită Inrupt.
„Este vorba despre crearea de piețe”, spune Berners-Lee, care este directorul tehnologic al Inrupt.
Inrupt și-a lansat în noiembrie serverul software pentru companii și agenții guvernamentale. Iar start-up-ul are deja o serie de proiecte pilot cu Serviciul Național de Sănătate britanic sau cu guvernul regiunii flamande a Belgiei, scrie New York Times.
Pentru Berners-Lee, proiectul Solid-Inrupt este unul reparatoriu pentru aberațiile și abuzurile actuale ale Internetului. Întreaga sa carieră a fost dedicată siguranței datelor personale, deschiderii și autonomizării personale online.
Controlul trece în mâinile utilizatorului
Intenția de a acorda indivizilor un mai mare control asupra datelor personale pornește întotdeauna de la o problemă de confidențialitate. De aceea, va fi nevoie de un nou acord asupra datelor, în care antreprenorii, inginerii și investitorii să vadă oportunitățile noilor produse și servicii, așa cum au făcut-o și cu Web-ul. Să le găsească, adică, cel puțin la fel de atrăgătoare, pentru a investi în alternative la actualele tehnologii.
Viziunea pe termen lung a lui Berners-Lee este crearea unei piețe descentralizate prospere, impulsionată de autonomizarea personală și de colaborarea liberă.
Sunt destui critici care cred însă că această viziune este irealizabilă. Ei consideră tehnologia Solid-Inrupt ca fiind prea academică pentru dezvoltatorii care lucrează cu marele public. De asemenea, criticii pun sub semnul întrebării posibilitatea ca noua tehnologie să ajungă la viteza și puterea necesare pentru a deveni o platformă pentru viitoarele aplicații, cum ar fi asistenți software animați de datele unei persoane.
Însă Berners-Lee afirmă că echipa sa nu inventează un sistem cu identitate proprie și că tot ceea ce funcționează astăzi se poate conecta la tehnologia sa.