Evenimentul Istoric > Articole online > Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului are un nou președinte. Cine este Alexandra Toader
Articole online

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului are un nou președinte. Cine este Alexandra Toader

Alexandra Toader a fost, până la semnarea acestei decizii, membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Într-o postare în pagina personală la Facebook, Alexandra Toader a precizat, joi, că şi-a depus demisia din CNSAS şi că a fost numită la conducerea IICCMER.

 

Radu Preda, eliberat din funcţie

Radu Preda a fost eliberat din funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc printr-o decizie a premierului Ludovic Orban publicată marţi în Monitorul Oficial.

Şeful Executivului a luat decizia ca urmare a unei note de informare a Corpului de control al prim-ministrului privind documentarea efectuată la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Managementul lui Radu Preda a fost obiectul mai multor articole de presă în ultimul an. Presa a mai relatat că a relatat că exista un conflict în IICMER între angajați și directorul institutului, teologul Radu Preda, acuzat că gestionează prost programele, banii și resursele Institutului. Deși a anunțat că pleacă de la conducerea Institutului, Radu Preda a fost numit la 28 martie pentru un nou mandat de cinci ani de către premierul Viorica Dăncilă.

Vine de la CNSAS

Alexandra Toader a fost numită în funcţia de membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis, în martie 2018.

“Pentru mine, această poziție a reprezentat o enormă responsabilitate. Mă despart cu greu de munca depusă la CNSAS, dar am convingerea că am contribuit și eu la deconspirarea colaboratorilor și lucrătorilor fostei Securități, timp de aproape doi ani. Sunt convinsă, în schimb, că aflarea adevărului cu privire la trecutul totalitar va continua să fie unul dintre principalele obiective ale Președintelui României, așa cum a fost până acum”, spune Alexandra Toader în postarea sa.

Despre numirea la IICCMER, ea afirmă că este o poziţie care o onorează în mod special şi îi mulţumeşte premierului pentru nominalizare.

Obiectiv

“La mai bine de treizeci de ani de la Revoluție, Institutul trebuie să revină la principalul său obiectiv – demascarea atrocităților săvârșite în vremea comunismului –, printr-o strategie cât mai clară în acest sens, pe care o voi imprima încă de la începutul mandatului. Responsabilii trebuie deferiți justiției, iar memoria victimelor dictaturii comuniste necesită a fi recuperată și prezervată”, afirmă noul preşedinte al IICCMER.

Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H - „Cercetarea ştiinţifică”, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Alexandra Toader, în stânga preşedintelui

Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea ştiinţifică”, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Alexandra Toader, în stânga preşedintelui

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola