Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Insolita poveste a sloturilor. Până să jucăm pe telefon, ne-am luptat cu ”piratul cu o singură mână”
Articole online

Insolita poveste a sloturilor. Până să jucăm pe telefon, ne-am luptat cu ”piratul cu o singură mână”

Jocurile în care norocul are rolul decisiv pentru ridicarea vreunui câștig sunt vechi de când lumea. Bineînțeles, chemarea unui anumit câștig le-a adus în situația de a fi extraordinar de populare, chiar și dacă răsplata era de mica valoare. Măcar așa vei ști dacă ai sau nu noroc… Când tehnologia a permis, jocurile cu câștiguri au devenit din ce în ce mai răspândite, mai su seamă pentru că s-a diminuat foarte mult timplul de așteptare până la aflarea și ridicarea premiului.

Prezentul articol este dedicate unei istorii ceva mai aparte, aceea a slot machines, probabil cele mai populare forme de joc de noroc din toate timpurile. Pentru amuzament, trebuie să aflați că această mașinărie dotată cu celebra pârghia ce pune în mișcare rolele pe care sunt afișate ”sursele norocului” – simbolurile știute, era poreclit ”piratul cu un braț”. Desigur, poreclă era folosită mai cu seamă atunci când aparatul nu dădea un câștig pe măsura speranțelor jucătorului.

1881, primii pași: Sittman și Pitt

1881 este considerat a fi anul apariței primului slot machine. Pe mașinărie scria Sittman și Pitt, numele companiei din Brooklyn care îl fabricase. Acesta avea 5 role, conținând 50 de cărți de joc clasice. Altfel spus, era bazat pe cunoscutul joc de poker. Aparatul  a fost primit de public. Nu peste multă vreme, aproape orice bar american avea așa ceva. Pe atunci, câștigurile nu veneau în bani, ci în recompense, de regulă o bere, un pachet de țigări etc.

În 1887, apare Liberty Bell

Următoarele slot machines au fost de mult mai mare succes. În 1887, s-a născut marele succes numit Clopotul sau Sunetul Libertății (Liberty Bell). Clopotul a fost inventat de un anume Charles Fey. Mașinăria avea 3 role și numai 5 simboluri. Câștigul cel mai mare, la timpul respectiv, era de 50 de cenți, și se plăteau pe loc. În anii în care jocurile de noroc (https://www.infofinanciar.ro/jocurile-de-noroc-subiect-al-schimbarilor-fiscale-cum-sunt-impozitate-acestea.html) au fost interzise, câștigul  s-a rezumat, în special, la gumă de mestecat. Nu era tocmai ideal, dar tot atrăgeau mulți jucători.  Tot pe atunci se pare că s-a simțit nevoia creării unor simboluri mult mai clare și așa au apărut steaua aurie, potcoava și nelipsitele fructele, simboluri folosite cu brio și azi.  Astfel, istoria reține faptul că simbolurile cu fructe au fost inventate, în 1907, de Herbert Mills, american originar din Chicago. Se spune că aceste simboluri au fost inspirate de firma de gumă de mestecat Bell-Fruit. Pe atunci, greu mai găseai o băcănie, chioșc de tutun sau barber shop fără slot machine.

1940 vine cu High Hand”. Slot la înălțime

Pe măsură ce ethnic avansa și pretențiile jucătorilor se creșteau, așa că se cereau îmbunătățiri la aceste aparate fabuloase. Acum, compania Bally a construit un aparat mai înalt, cu multe îmbunătățiri: luminițe, funcție de selectare a rolelor etc. În acei ani, concurența deja se născuse, și mai multe companii operau pe piață: Bally Manufacturing, Mills Novelty Company sau Jennings & Company își împărțeau această piață. Desigur,  astfel de firme au realizat imensul potențial pe care îl oferă sloturile și creionau deja implicațiile asupra industriei jocurilor de noroc. La popularitatea acestor mașinării a contribuit enorm și dezvoltarea fabuloasă a orașului Las Vegas, locul unde stai cu norocul la masă.

În 1963, apare Bally’s Money Honey

Slotul Bally’s Money Honey a reprezentat un adevărat salt. Deja lucrurile avansaseră serios, piratul cu o mână conținea acum un motoraș pentru învârtirea rolelor, ceea ce făcea ca mânerul să se tragă mult mai ușor. Maimult, monedele se stocau cuminți în tuburi ascunse în interiorul aparatului. Bănuții se eliberau automat, atunci când rolele de joc anunțau un câștig, totul asociat cu zgomotul characteristic și azi. Potul se mărise și faptul că se plătea pe loc a făcut ca slot machines să capate o popularitate de neegalat.  

1979: începe era video

Prin 1979, tehnologia devenise la îndemâna multora, așa că nici lumea sloturilor nu a fost ocolită, mai se seamă ținând seama de căștigurile tot mai însemnate din industrie. Astfel, prima mașinărie slot cu tehnică video a fost create de compania Fortune Coin. Ulterior, Fortune Coin a vândut tehnologia celebrei firme IGT. Deja, de aici vorbim despre efecte sonore și grafice fără legătură cu ce se petrecuse până atunci. Tot acum s-a inventat și ceea ce se numește jackpot progresiv, respectiv construirea unei contribuții colective la formarea unei sume imense, adică chiar acel de jackpot. Uriașul succes este dat tocmai de certitudinea că această suma totală va fi câștigată la un moment dat. Bonusurile devin ceva curent. În plus, la sosirea unui câștig, victoria este anunțată foarte gălăgios, și toată lumea din sală va ști cine a fost marele norocos. Tot atunci au apărut sloturi azi celebre: Gonzo’s Quest, Superman, Age of Gods.

Era online

Când vorbim despre jocurile de cazino online, deja știm că avem de a face cu o tehnologie care nu precupețește nimic pentru a –și atrage jucătorii, inovând pe zi ce trece. Mari dezvoltatori își dispută piața: NetEnt, Playtech, Microgaming Dragonfish, EGT sau NextGen. Faptul că poți avea un căștig nefiind neapărat într-o sală de jocuri extinde plaja amatorilor la o scară mondială.

Jocuri pe mobil

Acum, sloturile fac furori pe telefonul mobil ceea ce reprezintă o nouă piață, gigantică, în plină expansiune, iar experiența jocului nu poate fi mai comodă de atât. Totul se petrece pe smartphone. Este de ajuns să îți instalezi o aplicație și să te loghezi în cont. Atât, și nimic mai mult, sloturilr sunt la un click distanță. Ziua de mâine va aduce, cu siguranță, noi și noi îmbunătățiri și aplicații precum VR, realitatea augmentată și metaversul vor deveni noi teritorii pentru jocurile Fortunei.

La început, stilul jocurilor a rămas similar cu cel al aparatelor de joc de tip slot machine, cu același număr de role și același tip de simboluri. Bun înțeles, programarea pe calculator a eliminat orice restricție și au apărut noi variante de jocuri. Se înmulțesc temele care devin din ce în ce mai interesante. Aspectul se îmbunătățește pe zi ce trece, și structurile sunt tot mai neobișnuite. Avem, azi, sloturi online cu mai mult de 5 role, dar și cu layout-uri absolut neconvenționale. Există o mare incredibil de multe teme și o infinitate de simboluri. Se adaugă foarte des runde bonus inovatoare și pline de imaginație, și se mizează și pe caracteristici speciale de joc.

Piața lărgindu-se cumare viteză, și numărul dezvoltatorilor de sloturi și portofoliile lor de jocuri a crescut de la an la an. În cazul aparatelor fixice de joc, există un număr relativ limitat de producători, și nu prea mai este loc în piață. În ceea ce privește zona online, la acestă oră avem peste 100 de dezvoltatori de sloturi virtuale. Evident, multe companii mici care oferă o selecție minimă de jocuri, dar performează și  giganți din această industrie care oferă jucătorilor o gamă uriașă, cu tendința de a deveni nelimitată. Un exemplu este celebra Microgaming. Compania este una dintre cele mai vechi furnizoroare de software iGaming. Mai mult, colecția lor de sloturi depășește lejer 500 de titluri compet diferite. Per total, experții estimează că există în funcțiune peste 5000 de sloturi online diferite.

Registration

Aici iti poti reseta parola