Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Înmormântarea urmărită de 2,5 miliarde de oameni
Articole online

Înmormântarea urmărită de 2,5 miliarde de oameni

Pe 6 septembrie 1997, aproximativ 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume au urmărit la televizor înmormântarea prințesei Diana, care a murise, la vârsta de 36 de ani, într-un accident de mașină la Paris, cu o săptămână înainte.

În timpul căsătoriei sale de 15 ani cu prințul Charles, fiul reginei Elisabeta a II-a și moștenitorul tronului britanic, Diana a devenit una dintre cele mai faimoase și mai fotografiate persoane de pe planetă. Povestea ei de viață a fost subiect pentru numeroase cărți, programe de televiziune și filme, iar imaginea ei a apărut pe nenumărate coperte de reviste, inclusiv pe cele de la People și Vanity Fair.

După moartea ei, a rămas o figură iconică și o sursă continuă de fascinație pentru mass-media și lumea divertismentului.

Diana Spencer s-a născut la 1 iulie 1961, în Norfolk, Anglia. La 29 iulie 1981, la vârsta de 20 de ani, Lady Di – cum a numit-o presa britanică – s-a căsătorit cu prințul Charles la Catedrala Sf. Paul din Londra, într-o ceremonie care a fost urmărită de sute de milioane de telespectatori din toată lumea.

La 21 iunie 1982, Diana l-a născut pe prințul William. Un al doilea fiu, prințul Harry, s-a născut la 15 septembrie 1984.

Charles și Diana s-au despărțit în 1992, în mijlocul acuzațiilor de infidelitate de ambele părți, iar cuplul a fost divorțat official la 28 august 1996.

După divorțul ei, Diana a continuat activitatea umanitară ce o începuse ca membru al familiei regale, făcând campanii pentru a sensibiliza populația cu privire la epidemia de SIDA și pentru interzicerea utilizarea minelor terestre sau a dispozitivelor explozive plantate pe sau în pământ care deseori cauzează moartea sau rănirea civililor.

Accidentul

În primele ore ale dimineții de 31 august 1997, șoferul mașinii Dianei a pierdut controlul vehiculului în timp ce încerca să evite paparazzi și s-a prăbușit în tunelul Pont de l’Alma din Paris. Însoțitorul Dianei, Dodi al-Fayed, a murit, de asemenea, în accident, la fel ca șoferul, Henri Paul, care mai târziu a fost acuzat că avea viteză și conducea sub influența alcoolului.

Anglia a cunoscut o revărsare fără precedent a durerii publice în legătură cu moartea Dianei. La 6 septembrie 1997, sute de mii de oameni s-au aliniat pe străzile Londrei pentru a urmări sicriul fostei prințese transportat la Westminster Abbey, unde politicienii, vedetele și regalitatea s-au adunat la înmormântarea ei.

Elton John a interpretat o versiune refăcută a melodiei sale „Candle in the Wind”, pe care el și Bernie Taupin au scris-o inițial despre Marilyn Monroe.

Fratele Dianei, Lord Spencer, a vorbit la înmormântare și a dat vina pe mass-media pentru moartea surorii sale, numind-o „cea mai vânată persoană din epoca modern”. Diana a fost înmormântată la Althorp, moșia familiei sale din Northamptonshire, Anglia.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola