Mao, care a murit la 9 septembrie 1976, la vârsta de 82 de ani, s-a născut la 26 decembrie 1893, într-o familie de țărani din provincia Hunan din centrul Chinei.
Pregătit pentru a fi profesor, a ajutat la înființarea Partidului Comunist Chinez în 1921.
După ce a obținut victoria în război civil cu partidul naționalist după cel de-Al Doilea Război Mondial, Mao a fondat Republica Populară Chineză și a devenit liderul său.
Într-o perioadă de doliu de opt zile după moartea sa, mai mult de un milion de oameni și-au adus omagiul, în fața corpului lui Mao, aflat într-un sicriu acoperit acoperit de steag.
La începutul înmormântării publice de 30 de minute din Piața Tiananmen, a fost păstrat un moment de reculegere de trei minute în cinstea liderului, cu precizarea că aproape toți cei 800 de milioane de locuitori ai Chinei au păstrat tăcerea.
Ceremonia, care a inclus muzică militară, imnul național al Chinei și „Internationala” comunistă, a fost transmisă în direct. Niciun lider străin nu a avut voie să participe la slujbă sau la perioada de doliu.
Hua Guofeng, premierul Chinei și primul vicepreședinte al partidului comunist, care a fost succesorul imediat al lui Mao, a pronunțat elogiul.
„Sub conducerea președintelui Mao, națiunea chineză afectată de dezastre s-a ridicat în picioare”, a spus el. „Poporul chinez îl iubește, are încredere și îl apreciază din suflet pe președintele Mao”, a mai zis Guofeng, potrivit history.com.