Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Înmormântarea la care au tăcut peste 800 de milioane de oameni
Articole online

Înmormântarea la care au tăcut peste 800 de milioane de oameni

Mai mult de un milion de oameni se adună, pe 18 septembrie 1976, la Marea Sală a Poporului din Beijing pentru înmormântarea lui Mao Zedong, liderul Partidului Comunist Chinez și președinte al Republicii Populare Chineze din 1949.

Mao, care a murit la 9 septembrie 1976, la vârsta de 82 de ani, s-a născut la 26 decembrie 1893, într-o familie de țărani din provincia Hunan din centrul Chinei.

Pregătit pentru a fi profesor, a ajutat la înființarea Partidului Comunist Chinez în 1921.

După ce a obținut victoria în război civil cu partidul naționalist după cel de-Al Doilea Război Mondial, Mao a fondat Republica Populară Chineză și a devenit liderul său.

Într-o perioadă de doliu de opt zile după moartea sa, mai mult de un milion de oameni și-au adus omagiul, în fața corpului lui Mao, aflat într-un sicriu acoperit acoperit de steag.

La începutul înmormântării publice de 30 de minute din Piața Tiananmen, a fost păstrat un moment de reculegere de trei minute în cinstea liderului, cu precizarea că aproape toți cei 800 de milioane de locuitori ai Chinei au păstrat tăcerea.

Ceremonia, care a inclus muzică militară, imnul național al Chinei și „Internationala” comunistă, a fost transmisă în direct. Niciun lider străin nu a avut voie să participe la slujbă sau la perioada de doliu.

Hua Guofeng, premierul Chinei și primul vicepreședinte al partidului comunist, care a fost succesorul imediat al lui Mao, a pronunțat elogiul.

„Sub conducerea președintelui Mao, națiunea chineză afectată de dezastre s-a ridicat în picioare”, a spus el. „Poporul chinez îl iubește, are încredere și îl apreciază din suflet pe președintele Mao”, a mai zis Guofeng, potrivit history.com.

Registration

Aici iti poti reseta parola