Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Îndemn la răscoală împotriva turcilor din mai 1807: Elini! Bărbați ai Moldovei și ai Țării Românești! Viteji și statornici bulgari, și voi, renumiți albanezi!
Articole online

Îndemn la răscoală împotriva turcilor din mai 1807: Elini! Bărbați ai Moldovei și ai Țării Românești! Viteji și statornici bulgari, și voi, renumiți albanezi!

Iată cum suna un Manifest grecesc lansat în București la1807: Elini! Bărbați ai Moldovei și ai Țării Românești! Viteji și statornici bulgari, și voi, renumiți albanezi!

A sosit, în sfârșit, acel strălucit timp pe care îl doreați de atâția ani.

Vestiți și prin faptele voastre, întregii lumi luminate, vrednicia și vitejia minunaților voștri strămoși!

Vitejeștile fapte ale acelora să nu rămână moarte în cărțile de istorie! Să le reînvie spada voastră, ce urăște pe tirani și iubește dreptatea!

Întoarceți-vă privirile către vestiții vecini ai voștri, sârbii! Vedeți vitejia lor împotriva tiraniei?

I-au îngrozit pe tirani, pe dușmanii creștinătății, au slăvit cinstita cruce și peste puțin, dacă nu se vor lăsa înșelați, vor fi numărați între națiunile libere!

Uniți-vă, deci, și voi!

Jurați nimicirea tiraniei și distrugerea tiranilor! Vă poruncește sfânta noastră credința disprețuită atâtea secole!

Vă strigă crucea cea necinstită de dușmanii noștri! Vă cheamă nenorocita și vrednica de plâns patrie!

Nu mai suferiți să vă căsătoriți și să faceți copii pentru cruzii voștri tirani!

Nu mai primiți să slugăriți, ziua și noaptea, pentru antihriștii voștri dușmani!

Până când barbarii, persecutorii creștinătății, să dispună de iubiții voștri copii, de nevinovatele voastre fiice și de credincioasele voastre femei?

Până când să vă necinstească atât de îngrozitor, să vă tortureze în chip nemaiauzit?

Până când să aveți bisericile voastre ca niște colibe și să nu îndrăzniți să preamăriți pe față pe Fiul lui Dumnezeu?

Până când să vedeți, nu numai roadele ostenelilor voastre: casele, viile, câmpurile și toate averile voastre – dar și această viață a voastră, în puterea înfricoșătoare a sângeroșilor otomani?

Sau, nu cumva, v-a făcut oameni, prea bunul Dumnezeu, nu ca să-l slăviți, nu ca să viețuiți după voința dumnezeiască, ci ca să trăiți și să slujiți pentru crâncenii voștri tirani și ca să fie răsplătite slujbele voastre cu spânzurători, decapitări și jupuirea pielii?

Renunțați la voi înșivă!

Disprețuiți viața voastră, pentru Hristos, pentru frații voștri creștini, pentru copiii voștri și pentru toate generațiile viitoare!

Iată, a sosit timpul, când nu hiloți, nu țigani, ci cu mult mai rău va fi să ajungeți, și voi și nenorociții urmași ai voștri, dacă nu-l veți lua în seamă!

Uniți-vă! Puneți-vă toate puterile voastre! Vărsați, bucuroși și din belșug, argintul și aurul!

Nu vă cruțați sângele vostru! Vi se pregătesc cununile nevestejite ale Ortodoxiei și Libertății!

Înălțați crucea, ridicați steagurile libertății și ale dreptății și repeziți-vă asupra sălbaticilor și lașilor tirani și a dușmanilor credinței cântând:

Până când, sclavia și tirania?

Până când să fim în robie?

Ce așteptăm de atâta vreme?

 

Sursa: Emil Vîrtosu, Despre corpul de voluntari eleni creat la București în 1807, în Studii și materiale de istorie medie, Vol. V, București, 1962

Registration

Aici iti poti reseta parola