Un lucru este cert: cât timp există închisori, va exista pentru cei care le populează şi tentaţia de a evada.
Toți cei ajunși aici visau că vor putea evada, însă puțini erau cei care puteau elabora un plan concret, și mai puțini cei care îl puteau pune în aplicare și doar câțiva cei care o duceau cu succes până la capăt.
Alcatraz
Încă din anii 1850 exista o fortăreață pe insulă, însă abia în 1910-1912, statul american a decis să o transforme într-o închisoare.
Lucrările de modernizare și adaptare la cele mai noi standarde de securitate au durat mai bine de două decenii.
În august 1934 s-a inaugurat oficial închisoarea Alcatraz de pe insula cu același nume din golful San Francisco.
Tentative
Primii deținuți au fost cei recalcitranți din alte închisori, care reprezentau un pericol iminent de evadare și o amenințare pentru sistemul de securitate.
Au fost aduși primii 50 de deținuți de la diferite închisori. Printre primii deținuți s-a aflat și vestitul mafiot Al Capone.
Instituția se laudă că în cei 29 de ani de existență (1934-1963) nimeni nu a reușit să scape cu viață.
Au existat 14 tentative de evadare comise de 36 de deținuți, doi dintre ei încercând de două ori.
23 de au fost prinși, sase au fost împușcați și uciși în timpul evadării, doi s-au înecat și cinci sunt încadrați la “dispăruți, foarte probabil înecați”.
Primul eşec
Prima evadare eșuată a avut loc la 27 aprilie 1936. Joseph Bowers lucra la incineratorul de gunoi. A început să escaladeze primul rând de garduri când a fost observat de gardieni și somat să se oprească.
Fiindcă a refuzat să se oprească, gardienii au deschis focul. A fost atins de un glonț și a căzut în gol de la 15 metri, ceea ce i-a cauzat moartea.
Prima evadare reușită
Conform history.info, prima evadare cu succes din Alcatraz a avut loc la 16 decembrie 1937.
Theodore Cole și Ralph Roe au fost condamnați pentru jefuirea unei bănci și au fost transferați la Alcatraz fiindcă prezentau un pericol iminent de evadare.
Au așteptat o singură oportunitate și într-o zi ea s-a ivit. Erau conștienți că au o singură șansă și oricât de mică ar fi ea trebuie să meargă până la capăt.
În acea zi de ceață lucrau în atelier, unde produceau pături pentru forțele navale ale SUA. Aveau la îndemână toate uneltele necesare pentru evadare. Au îndepărtat barele de fier, pe care le tăiaseră cu mult timp înainte, au sărit pe geam, au coborât stânca și s-au aruncat în apă.
Li s-a pierdut orice urmă
Ceața densă i-a ajutat să nu fie detectați de gardieni. Din acel moment li s-a pierdut orice urmă. Au existat persoane care au indicat că i-au văzut pe cei doi ieșind din apă, însă investigația oficială i-a încadrat la dispăruți și mai mult ca sigur înecați.
Insula se află la 2,5 kilometri de țărmul orașului San Francisco și la trei kilometri de Insula Îngerilor (Angels Island) și doar înotătorii profesioniști pot face față curenților puternici.
Având în vedere ceața densă, este greu de imaginat că cei doi deținuți au înotat în direcția corectă, însă sursa citată își menține poziția că cei doi au scăpat cu viață, având în vedere că trupurile neînsuflețite nu au fost niciodată recuperate.
Alcatraz era o închisoare relativ mică, media numărului de deținuți fiind de 245-265, o singură dată ea a depășit 300, astfel că cei mai mulți deținuți se cunoșteau între ei.
”Bătălia” din 1946
O tentativă de evadare avea să aducă vărsare de sânge de ambele părți în închisoarea Alcatraz. Incidentul petrecut la 2-4 mai 1946 a rămas in istorie drept “bătălia de la Alcatraz”.
Șase deținuți, Bernard Coy, Joseph Cretzer, Sam Shockley, Clarence Carnes, Marvin Hubbard și Miran Thompson, au reușit să imobilizeze doi gardieni și să pătrundă în sala de arme.
Sperau să fugă cu o barcă de pe insulă, însă când și-au dat seama că nu pot deschide poarta închisorii au ales să folosească violența. Fiindcă unul dintre gardieni a refuzat să le dea cheia, Cretzer l-a împușcat mortal în cap de la mică distanță.
Apoi l-au ucis și pe al doilea gardian ținut ostatic. A fost momentul în care trei dintre deținuți, Shockley, Thompson și Carnes au ales să se întoarcă de bunăvoie în celulele lor. Ceilalți trei au continuat lupta.
A fost nevoie de intervenția forțelor navale ale SUA, care i-au lichidat pe cei trei deținuți. Alți 17 gardieni și un deținut au fost răniți. Ceilalti trei deținuți reîntorși în celulă au fost judecați pentru uciderea celor doi gardieni.
Shockley și Thomson au fost condamnați la moarte și executați în camera de gazare în decembrie 1948. Fiindcă avea doar 19 ani, Carnes a primit o a doua condamnare la închisoare pe viață.
Evadarea din 1962
Dacă celebrul caz din 1937 a fost ținut secret mult timp și nu a făcut mare vâlvă în presa vremii, evadarea din 1962 a rămas în atenția jurnaliștilor de investigație până astăzi.
La 11 iunie 1962, Frank Morris, John Anglin și Clarence Anglin au pus la cale un plan foarte complex, dar bine gândit și executat.
În spatele celulelor au descoperit un coridor de aproape un metru lățime. Timp de un an au săpat găuri în pereții celulelor în timpul nopții, pe care le acopereau în cursul zilei.
Au creat și capete false din hârtie pe care le-au acoperit cu păr uman, astfel că în momentul evadării din 11 iunie 1967, gardienii nu au observat că ar lipsi cineva.
Reușiseră să își confecționeze și o barcă din 50 de geci de ploaie. Au ieșit la suprafață print-o gaură de ventilație din acoperiș, au coborât stânca și s-au făcut nevăzuți. De atunci, oficial nu se mai știe nimic despre ei.
Obstacol
Dispariția lor a fost observată abia la apelul de dimineață. Un al patrulea deținut, Allen West, ar fi trebuit să îi urmeze, însă zidul acestuia risca să prăbușească înainte de ziua evadării, astfel că a ales să folosească ciment pentru consolidarea sa temporară.
În momentul plecării, zidul se întărise atât de puternic, încât nu se mai spărgea cu ușurintă, iar West pierdea minute prețioase. Până a ajuns în coridor, ceilalți trei erau deja plecați.
FBI a preluat cazul și au fost avansate sute de teorii și scenarii, însă în absența cadavrelor, era foarte greu ca misterul să fie elucidat.
Anumite surse susțin că această evadare ar fi grăbit finalul închisorii Alcatraz, despre care se dovedise din nou că nu era perfectă și în continuare existau fisuri care puteau fi fructificate de cei dornici de a mai gusta puțin din aerul nemeritat al libertății.
Caz deschis
Autoritățile americane au închis cazul în 1979, anunțând că cel mai probabil cei trei s-au înecat din cauza curenților puternici și a apei aflate la temperatura de îngheț.
Însă investigația privind soarta celor trei deținuți rămâne deschisă, Morris și frații Anglin fiind în continuare pe lista celor mai căutați oameni din SUA.
Au apărut dovezi circumstanțiale în cadrul unei investigații din 2010, când s-a avansat teoria că cei trei au supraviețuit. O barca ar fi fost găsită în ziua evadării pe insula Angel Island, aflată la nord de Alcatraz.
Mai mult, lângă barcă au fost descoperite și urme de pași ieșind din apă. În noaptea de după evadare, trei persoane ar fi furat un Chevrolet albastru, însă toate acestea ar fi fost mușamalizate de către anchetatori.
Rudele fraților Anglin susțin că cei doi ar fi fugit în Brazilia după evadare, însă o analiză facială ar fi arătat că într-o fotografie prezentată de familie, în care apar doi bărbați în anul 1975, nu sunt frații Anglin.