Evenimentul Istoric > Articole online > Incidentele Războiului Rece. Un avion american, doborât deasupra Germaniei de Est
Articole online

Incidentele Războiului Rece. Un avion american, doborât deasupra Germaniei de Est

Din păcate, acesta s-a dovedit fatal pentru piloţii americani care au survolat frontiera est-germană, scrie history.info.

Avionul doborât era unul de exerciţiu, T-39 Sabreliner, fără armament la bord, care decolase de la baza militară din Wiesbaden, Germania de Vest.

Contrar incidentului cel mai cunoscut din 1960, când un avion spion american, Lockheed U-2, a fost doborât în apropiere de Sverdlovsk, de data aceasta survolarea frontierei şi trecerea acesteia s-a produs, probabil, în mod accidental.

Avionul T-39 a traversat frontiera şi a continuat să se deplaseze către est, în ciuda tentativelor comandamentului de a alerta echipajul în legătură cu ceea ce se petrecuse, probabil pentru că legătura radio se pierduse.

La numai 5 minute

La numai cinci minute după trecerea frontierei, avionul a fost doborât de MiG-urile 19 sovietice în apropierea localităţii Vogelsberg din Thuringia.

Evident, nu se putea să nu se lase cu un incident diplomatic.

Americanii i-au acuzat pe sovietici că au comis un act şocant şi nesăbuit, iar aceştia s-au apărat, afirmând că au fost nevoiţi să acţioneze, pentru că avionul a ignorat mesajul radio şi unul de avertisment.

Într-un raport publicat de Uniunea Sovietică se spune că avionul a ignorat solicitările de a face cale-ntoarsă sau de a ateriza, dar şi semnalele de avertisment ale sovieticilor, aşa că aceştia au fost obligaţi să acţioneze.

Sovieticii nu au autorizat accesul americanilor la locul prăbuşirii avionului, la 30 ianuarie.

Toţi cei trei americani aflaţi la bord au murit: locotenent-colonelul Gerald Hannaford, căpitanul John Lorraine şi căpitanul Donald Millard.

Cadavrele lor au fost predate Statelor Unite, iar după încheierea Războiului Rece autorităţile locale au ridicat un memorial în amintirea aviatorilor  ucişi în acest incident.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola