Evenimentul Istoric > Exclusiv online > Istoria universală > Începutul și sfârșitul Monarhiei din iulie
Exclusiv online

Începutul și sfârșitul Monarhiei din iulie

Prin urcarea pe tron a lui Ludovic Filip d’Orleans la 9 august 1830, în urma revoluţiei burgheze, în Franţa a fost inaugurată „Monarhia din iulie”.

Una din cauzele popularităţii sale a constituit-o modul de viaţă simplu pe care îl afişa. Susţinerea principală a venit din partea clasei mijlocii, care îl numea „regele cetăţean”.

Ulterior, modul său de guvernare a devenit conservator, iar popularitatea sa a scăzut. Una din cele mai importante revolte ale populaţiei s-a produs în anul 1847.

Abdicarea

La 24 februarie 1848, spre surprinderea generală, regele Ludovic Filip a abdicat în favoarea nepotului său, deoarece fiul şi moştenitorul direct, prinţul Ferdinand murise.

Temându-se de repetarea scenariului cu Ludovic al XVI-lea şi Maria Antoaneta, s-a deghizat şi a părăsit Parisul, refugiindu-se în Anglia. Adunarea Naţională, cu toate că iniţial a plănuit ca nepotul lui Ludovic Filip să fie rege al Franţei, a acceptat Republica a II-a, proclamată în circumstanţe controversate.

Prinţul Ludovic Napoleon Bonaparte a fost ales preşedinte, iar în 1851, acesta s-a declarat preşedinte pe viaţă.

Un an mai târziu, s-a proclamat împărat sub numele de Napoleon al III-lea şi a reînviat conceptul de „Imperiul Napoleonian”.

Ludovic Filip a murit în Anglia, la 26 august 1850. A fost îngropat alături de soţia sa în capela regală construită de el, în 1816, la Dreux, în Franţa.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola