Evenimentul Istoric > Articole online > Încă o schimbare de nume pentru Sankt Petersburg?
Articole online

Încă o schimbare de nume pentru Sankt Petersburg?

Denumirea „dublă și lungă” a orașului iese treptat din uz. Mai mult decât atât, mulți locuitori ai metropolei consideră că Sankt Petersburgul a fost numit în cinstea Împăratului Petru I, și nu a apostolului Petru, a adăugat deputatul, pentru a-şi susţine ideea.

„În viața de zi cu zi, deja de multă vreme oamenii nu mai spun Sankt Petersburg; spun Petersburg sau chiar mai scurt, Piter. În acest sens, actualul titlu lung și complicat reprezintă un atavism”, a scris Petrov pe pagina sa de pe Facebook, scrie sursa citată, preluată de rador.ro.

Mai mult decât atât, în lume există alte câteva orașe – „mici și provinciale” – cu același nume, lucru care nu corespunde unicității Petersburgului, a apreciat deputatul rus.

Botezat şi rebotezat

Sankt Petersburg a fost botezat și rebotezat de mai multe ori de-a lungul istoriei sale.

Din 1991, fosta capitală a Imperiului rus se numește din nou Sankt Petersburg.

Este pentru a treia oară de la crearea sa în secolul al XVIII-lea când orașul își schimbă numele.

1703: Sankt Petersburg, creația nebună a lui Petru I

Orașul se naște din dorința unui om, Petru I. Acest țar din dinastia Romanov decide să ridice noua capitală în delta Nevei. Dorește să deschidă Imperiul Rus către Marea Baltică, să creeze un port, o ferestră către Europa.

1914, Petrograd, rusificarea numelui

În vara lui 1914, Nicolae al II-lea, în război cu Germania, rusifică numele orașului, cu consonanță prea germanică (Sankt Petersburg înseamnă ”orașul Sfântului Petru”, în germană). Așa că orașul ia numele de Petrograd, orașul lui Petru.

1924, Leningrad, omagiu tătucului revoluției ruse

La moartea lui Vladimir Ilici Ulianov (Lenin) în 1924, orașul este rebotezat. În memoria liderului revoluției din octombrie, capătă un nume revoluționar.

Ruptură totală față de trecutul imperial, chiar dacă orașul a fost leagănul revoluțiilor din 1905 și 1917.

1991: Sankt Petersburg, revenirea la origini

La 13 iunie 1991, locuitorii Leningradului sunt consultați prin referendum în legătură cu restabilirea denumirii istorice. Campania electorală e dură. Susținătorii lui Lenin și cei ai lui Petru cel Mare sunt în confruntare directă. Mihail Gorbaciov, președintele URSS, intervine direct la televiziune pentru a convinge alegătorii să nu abandoneze Leningradul.

Populația se pronunță: 54,86% în favoarea Sankt Petersburgului, întorcând spatele comunismului.

A trebuit să se aștepte 1 octombrie pentru care orașul să-și recâștige oficial numele original.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola