Evenimentul Istoric > Articole online > În urmă cu 1036 de ani, un copil de trei ani ajungea rege
Articole online

În urmă cu 1036 de ani, un copil de trei ani ajungea rege

Fiindcă avea doar trei ani, mama sa Teofana, o prințesă bizatină, a condus regatul în locul său.

În 984, vărul său Henric al II-lea, duce de Bavaria, a inițiat o rebeliune pentru preluarea tronului, însă n-a avut sorți de izbândă, nefiind susținut de aristocrația germană.

Mama sa a decedat în 991 și s-a pus din nou problema dacă Otto era suficient de matur pentru a lua decizii pe cont propriu. A intervenit bunica sa Adelaida de Italia, care a preluat rolul de regent.

Preia controlul Armatei

În anul 996,  la împlinirea vârstei de 16 ani, Otto al III-lea a preluat controlul armatei și a pornit spre Roma pentru a prelua titlul de rege al Italiei și Împărat al Sfântului Imperiu Roman.

A înăbușit rebeliunea Papei Crescentius al II-lea, a preluat controlul asupra Romei și l-a instalat pe vărul său Grigore în fruntea papalității, acesta devenind primul Papă de origine germană.

Încoronat la Roma

Drept recompensă, a fost încoronat la Roma de către Papa Grigore al V-lea, devenind cel mai tânăr Împarat al Sfântului Imperiu Roman.

A făcut greșeala să îl lase în viaţă pe Crescentius, care doi ani mai târziu a pornit o nouă rebeliune și l-a debarcat pe Grigore.

Otto a revenit la Roma, unde l-a reinstalat pe Grigore și i-a executat pe Crescentius și pe noul Papă.

Deși avea doar 18 ani, dezvoltase o viziune inedită asupra estului Europei, unde l-a instalat pe primul rege creștin al Ungariei, Ștefan I, soțul fiicei lui Henric al II-lea de Bavaria.

Mirabilis mundi

Fiindcă de mic copil era neobișnuit de interesat de știință, oamenii l-au poreclit “Mirabilis mundi”, un miracol al lumii.

Conform cotidianului german Die Welt, Otto și-ar fi propus o politică de Renovatio Imperii Romanorum, o reconstrucție a Imperiului Roman, însă realizările sale rămân controversate.

Deschiderea imperiului către slavi a enervat aristocrația din Roma, care l-a izgonit în anul 1001.

A încercat să se întoarcă un an mai târziu, însă s-a îmbolnăvit pe drum și a decedat înainte să împlinească 22 de ani, aruncând imperiul într-o uriașă criză politică.

A fost înmormântat în catedrala din Aachen, lângă trupul neînsuflețit al lui Charlemagne.

SURSA FOTO: Die Welt, alliance-image / akg-images / akg

Registration

Aici iti poti reseta parola