Evenimentul Istoric > Articole online > În urmă cu 1036 de ani, un copil de trei ani ajungea rege
Articole online

În urmă cu 1036 de ani, un copil de trei ani ajungea rege

Toată existența regelui a stat sub zodia cifrei trei. După moartea tatălui său Otto al II-lea, la 7 decembrie 983, Otto al III-lea era ales la Verona de către liderii regatului să devină conducătorul Regatului Germaniei.

Fiindcă avea doar trei ani, mama sa Teofana, o prințesă bizatină, a condus regatul în locul său.

În 984, vărul său Henric al II-lea, duce de Bavaria, a inițiat o rebeliune pentru preluarea tronului, însă n-a avut sorți de izbândă, nefiind susținut de aristocrația germană.

Mama sa a decedat în 991 și s-a pus din nou problema dacă Otto era suficient de matur pentru a lua decizii pe cont propriu. A intervenit bunica sa Adelaida de Italia, care a preluat rolul de regent.

Preia controlul Armatei

În anul 996,  la împlinirea vârstei de 16 ani, Otto al III-lea a preluat controlul armatei și a pornit spre Roma pentru a prelua titlul de rege al Italiei și Împărat al Sfântului Imperiu Roman.

A înăbușit rebeliunea Papei Crescentius al II-lea, a preluat controlul asupra Romei și l-a instalat pe vărul său Grigore în fruntea papalității, acesta devenind primul Papă de origine germană.

Încoronat la Roma

Drept recompensă, a fost încoronat la Roma de către Papa Grigore al V-lea, devenind cel mai tânăr Împarat al Sfântului Imperiu Roman.

A făcut greșeala să îl lase în viaţă pe Crescentius, care doi ani mai târziu a pornit o nouă rebeliune și l-a debarcat pe Grigore.

Otto a revenit la Roma, unde l-a reinstalat pe Grigore și i-a executat pe Crescentius și pe noul Papă.

Deși avea doar 18 ani, dezvoltase o viziune inedită asupra estului Europei, unde l-a instalat pe primul rege creștin al Ungariei, Ștefan I, soțul fiicei lui Henric al II-lea de Bavaria.

Mirabilis mundi

Fiindcă de mic copil era neobișnuit de interesat de știință, oamenii l-au poreclit “Mirabilis mundi”, un miracol al lumii.

Conform cotidianului german Die Welt, Otto și-ar fi propus o politică de Renovatio Imperii Romanorum, o reconstrucție a Imperiului Roman, însă realizările sale rămân controversate.

Deschiderea imperiului către slavi a enervat aristocrația din Roma, care l-a izgonit în anul 1001.

A încercat să se întoarcă un an mai târziu, însă s-a îmbolnăvit pe drum și a decedat înainte să împlinească 22 de ani, aruncând imperiul într-o uriașă criză politică.

A fost înmormântat în catedrala din Aachen, lângă trupul neînsuflețit al lui Charlemagne.

SURSA FOTO: Die Welt, alliance-image / akg-images / akg

Registration

Aici iti poti reseta parola