Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Stalingrad: În căutarea morților uitați
Articole online

Stalingrad: În căutarea morților uitați

Captură de pe ecran de la France 2

Numele orașului s-a schimbat, morții au rămas. La Stalingrad, actualul Volgograd, armatele germane și sovietice s-au înfruntat într-una dintre bătăliile cele mai ucigătoare din Al Doilea Război Mondial.

Începută în toamna lui 1942, ciocnirea, marcată de asprimea iernii, se încheie la începutul lui 1943 printr-o victorie decisivă a Uniunii Sovietice. Bilanțul total: două milioane de morți.

 

Regiunea Volgograd păstrează și astăzi urme materiale și umane ale acestui carnagiu, pe câmpurile care se întind la periferia orașului.

Foarte bine păstrate de proprietățile solului local, o cantitate impresionantă de trupuri – circa o mie, potrivit agenției TASS – este descoperită anual de către arheologi și căutători amatori, care străbat diferitele locuri unde s-a desfășurat bătălia.

Căutarea morților

La campania din 2021, programată pe colina situată la circa douăzeci de kilometri de oraș, participă circa 150 de persoane, din care 40 de arheologi.

Lor li s-au alăturat anul acesta experți francezi de la Fundația pentru Dezvoltarea Inițiativelor Franco-Ruse a lui Pierre Malinowski, istoric și fost asistent al lui Jean-Marie Le Pen, scrie Le Figaro.

Cu ajutorul prospecțiunilor radar, cercetătorii identifică relativ ușor zonele bogate în depozite metalice, cele mai susceptibile să ascundă arme sau echipamente militare: grenade, muniție, catarame de centură, căști.

„Aici, avem condiții de conservare extrem de favorabile”, a comentat pentru France 2 arheologul Michel Signoli, în fața scheletului unui soldat pe jumătate dezgropat, cu casca de luptă încă pe cap.

Pe câmpul de luptă există numeroase gropi comune în care se înghesuie zeci de soldați, dintre care unii abia dacă împliniseră 15 ani.

Încă se moare la Stalingrad

Chiar dacă este imposibil să fie identificate toate rămășițele, autoritățile ruse doresc să asigure fiecăreia un mormânt decent.

Cu două săptămâni înainte de serbările dedicate Zilei Victoriei, rămășițele a 37 de soldați sovietici au fost înhumate cu mare pompă la Volgograd.

Rămășițele germane sunt predate Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, „Serviciul pentru Întreținerea Mormintelor Militare Germane”, care se însărcinează să le înmormânteze într-un cimitir național.

Însă Stalingradul continuă să facă victime și astăzi: pe 6 mai, două persoane, dintre care un băiat de 15 ani, au murit în timpul căutărilor, ca urmare a exploziei unei grenade din război.

Registration

Aici iti poti reseta parola