Evenimentul Istoric > Articole online > În Al II-lea Război Mondial, unda de șoc a bombardamentelor Aliate a ajuns în Spațiu
Articole online

În Al II-lea Război Mondial, unda de șoc a bombardamentelor Aliate a ajuns în Spațiu

bombardamente

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, raidurile de bombardament Aliate au făcut ravagii în Germania, omorând peste 400.000 de civili și devastând orașe întregi, de la Berlin și Hamburg până la Dresda.

Aceste bombardamente au fost atât de intense încât, potrivit unor cercetări recente, au trimis unde de șoc până la limita spațiului cosmic și au slăbit pentru o perioadă de timp pătura exterioară a atmosferei, numită ionosferă.

Studiind înregistrările zilnice de la Radio Research Center din Slough, în Marea Britanie, o echipă de cercetători a reușită să determine în ce măsură concetrația de electroni din ionosferă s-a schimbat în jurul perioadei celor 152 de raiduri aeriene Aliate asupra Europei.

Acestea au inclus raidurile masive asupra orașelor germane, în perioada 1943-1945, precum și bombele lansate în sprijinul debarcării Aliaților în Normandia, începute pe 6 iunie 1944, scrie History.

În timpul conflictului, Royal Air Force (RAF) și alte avioane Aliate au cărat o greutate mult mai mare decât cele din tabăra adversă, a Luftwaffe.

Acest lucru le-a permis să lanseze monștri precum super-bomba britanică „Grand Slam”, care cântărea 10 tone și care a provocat un crater de aproximativ 25 de metri adâncime și 45 de metri diametru, în cadrul unui test top-secret din martie 1945.

Cercetătorii care au realizat studiul au descoperit că, atunci bombele Aliaților loveau pământul, undele de șoc atingeau și altitudini de 1.000 de kilometri.

Acest fenomen provoca încălzirea părții superioare a atmosferei și scăderea concentrației de electroni din aceasta, ceea ce se concretiza într-o slăbire temporată a ionosferei.

Potrivit descoperirilor, publicate în jurnalul European Geosciences Union, Annales Geophysicae, în 2018, fiecare raid de bombardament elibera energia a 300 de fulgere.

Dovezile au demonstrat că, și atunci când bombele au explodat în Germania, schimbările se puteau observa în ionosfera de deasupra localității britanice Slough, la sute de kilometri distanță.

„Erau efecte temporare care încălzeau foarte ușor atmosfera”, a declarat co-autorul studiului, Chris Scott, fizician spațial și atmosferic de la Universitatea britanică Reading, postului de radio BBC.

„Efectele din ionosferă durau până când căldura se disipa.”

Registration

Aici iti poti reseta parola