Evenimentul Istoric > Articole online > În 1985, americanii menţionau discret varianta unei revoluţii în România. A fost şi un mesaj pentru URSS
Articole online

În 1985, americanii menţionau discret varianta unei revoluţii în România. A fost şi un mesaj pentru URSS

nicolae ceausescu 1978

La 20 iulie 1985, Los Angeles Times publica câteva impresii ale fostului ambasador SUA la Bucureşti, David B. Funderburk, despre starea sănătăţii lui Nicolae Ceauşescu, dar şi, atenţie!, despre varianta ca românii să se răscoale.

Conform sursei citate, demnitarul american sintetiza realităţile pe care le observase cât timp fusese detaşat în Republica Socialistă România (RSR).

„WASHINGTON – Departamentul de Stat a primit rapoarte că președintele României, Nicolae Ceaușescu, este grav bolnav, dar nu a reușit să le verifice, potrivit diplomaților de aici.

Acești oficiali au spus că Ceaușescu, un lider autocratic al cărui regim comunist a sfidat uneori Uniunea Sovietică în problemele de politică externă, se presupune că suferă de cancer de prostată și este posibil să nu supraviețuiască până la finalul anului.

«Am văzut rapoartele», a declarat joi un oficial al Departamentului de Stat. «Dar nu am putut verifica dacă suferă de vreo boală gravă.» Ceaușescu s-a întâlnit recent cu unii oficiali americani și «nu părea clar bolnav», a spus el.

Ceaușescu, în vârstă de 67 de ani, a sărbătorit 20 de ani de la stăpânirea lui necontestată la începutul acestui an. Analiștii au spus că nu are un succesor evident, în mare parte pentru că în mâinile sale a fost concentrat tot controlul.

«Partidul are toate pârghiile puterii prin poliția secretă și militari», a declarat David B. Funderburk, până de curând ambasadorul SUA în România. «A zdrobit efectiv orice dizidență organizată. Nu cred că ar fi în vreun pericol dacă Ceaușescu ar muri. Și chiar dacă acolo ar fi o revoluţie – ceea ce mă îndoiesc – nu cred că sovieticii ar permite partidului să cadă.»

O afacere de familie

Într-un model de putere familială neobișnuit într-un regim comunist, Ceaușescu și-a făcut soția vicepremier şi are patru copii (n.r. o eroare a jurnaliştilor americani, având în vedere că Elena şi Nicolae Ceauşescu au avut 3 copii, Valentin, Zoia şi Nicu) în diverse funcții de conducere în guvern.

«Acesta este un lucru care s-ar putea schimba», a spus Funderburk. «Mă îndoiesc că orice membru al familiei Ceaușescu ar fi rugat să rămână în preajmă.»

Regula lui Ceaușescu a fost marcată de o combinație de rigiditate internă și flexibilitate sporadică a politicii externe.

România a refuzat să coopereze la invadarea Cehoslovaciei de către Uniunea Sovietică, în 1968, a criticat alte politici sovietice și nu a participat la boicotarea Olimpiadei de la Los Angeles din 1984”, se arată în articolul disponibil în arhiva Los Angeles Times.

explicaţie foto: Întâlnirea lui Nicolae Ceauşescu, secretar general al P.C.R., preşedintele R.S.R., Comandantul Suprem al Forţelor Armate, la sediul C.C. al P.C.R., cu reprezentanţi ai Armatei şi ai Ministerului de Interne, cărora le-au fost prezentate problemele ce privesc politica internaţională a ţării, activitatea şi poziţia României la Consfătuirea de la Moscova a Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varşovia.(27.XI.1978)

sursa foto: „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 358/1978

Registration

Aici iti poti reseta parola