Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Imaginile istorice ale unei găuri negre
Articole online

Imaginile istorice ale unei găuri negre

Imaginea istorică, produsă de echipa internațională de cercetători a Event Horizon Telescope (EHT) era dovada cea mai directă, obținută vreodată, a existenței găurilor negre, obiecte atât de masive și de compacte încât nimic nu le poate scăpa. Nici măcar lumina.

 De unde și denumirea care li s-a dat.

Doi ani mai târziu, savanții de la EHT știu mai multe despre mecanica colosului ceresc, având o masă de miliarde de ori mai mare decât a Soarelui.

Rezultatele studiiilor lor au fost publicate în The Astrophysical Journal Letters.

Găsim aici o nouă imagine (foto) a găurii negre, în lumină polarizată – ca printr-un filtru – permițându-le astronomilor „o mai bună înțelegere a fizicii din spatele imaginii văzute în aprilie 2019”, după cum a subliniat Ivan Marti-Vidal, coordonatorul unuia din grupurile de lucru de la EHT.

„Se poate observa cu adevărat ceea ce modelele teoretice preziceau, este incredibil de satisfăcător!”, a adăugat și Frédéric Guet, director adjunct al Institutului de Radioastronomie Milimetrică (IRAM), care face parte din rețeaua EHT.

Polarizarea a permis punerea în evidență a structurii câmpului magnetic situat la marginea găurii negre și a permis reproducerea unei imagini precise a formei sale.

Acest câmp magnetic extrem de puternic opune o forță de rezistență forței de gravitație a găurii negre:

„Un fel de echilibru se produce între cele două forțe, ca o luptă, chiar dacă în final gravitația este cea care câștigă”, a explicat astronomul.

Forța magnetică permite nu doar extragerea materiei, ci și ejectarea cu viteze imense a unor puternice jeturi luminoase, care se întind pe distanțe de cel puțin 5.000 de ani lumină dincolo de granițele galaxiei înseși.

Registration

Aici iti poti reseta parola