Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Imaginile istorice ale unei găuri negre
Articole online

Imaginile istorice ale unei găuri negre

Pe 10 aprilie 2019, gigantica gaură neagră situată în centrul galaxiei galaxiei Messier 87 (M87), care se află la 55 de milioane de ani lumină, a putut fi văzută sub forma unui halou strălucitor.

Imaginea istorică, produsă de echipa internațională de cercetători a Event Horizon Telescope (EHT) era dovada cea mai directă, obținută vreodată, a existenței găurilor negre, obiecte atât de masive și de compacte încât nimic nu le poate scăpa. Nici măcar lumina.

 De unde și denumirea care li s-a dat.

Doi ani mai târziu, savanții de la EHT știu mai multe despre mecanica colosului ceresc, având o masă de miliarde de ori mai mare decât a Soarelui.

Rezultatele studiiilor lor au fost publicate în The Astrophysical Journal Letters.

Găsim aici o nouă imagine (foto) a găurii negre, în lumină polarizată – ca printr-un filtru – permițându-le astronomilor „o mai bună înțelegere a fizicii din spatele imaginii văzute în aprilie 2019”, după cum a subliniat Ivan Marti-Vidal, coordonatorul unuia din grupurile de lucru de la EHT.

„Se poate observa cu adevărat ceea ce modelele teoretice preziceau, este incredibil de satisfăcător!”, a adăugat și Frédéric Guet, director adjunct al Institutului de Radioastronomie Milimetrică (IRAM), care face parte din rețeaua EHT.

Polarizarea a permis punerea în evidență a structurii câmpului magnetic situat la marginea găurii negre și a permis reproducerea unei imagini precise a formei sale.

Acest câmp magnetic extrem de puternic opune o forță de rezistență forței de gravitație a găurii negre:

„Un fel de echilibru se produce între cele două forțe, ca o luptă, chiar dacă în final gravitația este cea care câștigă”, a explicat astronomul.

Forța magnetică permite nu doar extragerea materiei, ci și ejectarea cu viteze imense a unor puternice jeturi luminoase, care se întind pe distanțe de cel puțin 5.000 de ani lumină dincolo de granițele galaxiei înseși.

Registration

Aici iti poti reseta parola