Evenimentul Istoric > Articole online > Imagini video rarisime: Maestrul lui Bruce Lee în acțiune
Articole online

Imagini video rarisime: Maestrul lui Bruce Lee în acțiune

Ip Man s-a născut în 1893, ca fiu al unei familii înstărite din provincia Guangdong, în sudul Chinei, și și-a început antrenamentele la vârsta de 12 ani.

A avut șansa să se antreneze la școala lui Chan Wah Shun, considerat ca autoritate absolută în materie de Wing Chun, dar și ghinionul ca, din cauza vârstei înaintate a maestrului, să nu poată urma cursurile acestuia decât timp de trei ani.

Ip Man va continua antrenamentele cu al doilea ca vârstă dintre discipolii lui Chan Wah Shun, care îi va dezvălui secretele acestei tehnici de luptă corp la corp, și va ajunge la o măiestrie deosebită, înregistrând victorii răsunătoare în compania altor maeștri, potrivit unui documentar realizat de Vintage News.

În 1910, s-a instalat la Hong Kong pentru a frecventa St. Stephen’s College, o instituție de educație aleasă rezervată copiilor din familiile înstărite din China. Aici va întâlni un adversar care îi va schimba viața.

Aflând că un maestru Kung Fu renumit locuia în casa unui coleg și s-a arătat interesat de o luptă amicală cu acesta. Pe atunci, Ip Man se lăuda că nu fusese învins în nici o astfel de confruntare.

Tânăr, sigur pe el și dornic de victorie, Ip Man a participat la o cină cu acel maestru, după care l-a provocat la un „duel” într-o manieră de perfect gentleman.

Ceea ce tânărului ambițios nici prin cap nu îi trecea că este posibil se întâmplă: în câteva secunde ajunge la pământ, învins. Crezând că a fost vorba de o lovitură norocoasă, a cerut imediat revanșa, a primit-o pe loc și a fost învins din nou, la fel de fulgerător.

Demoralizat de gândul că toți anii de antrenament greu fuseseră inutili, tânărul luptător a părăsit casa cu un gust amar. Însă, spre marea sa surpriză, maestrul Kung Fu l-a căutat după scurt timp pe Ip Man, anunțându-l că dorește să-l antreneze, pentru că remarcase la tânărul care-l provocase un mare potențial.

Numele maestrului era Leung Bik și era fiul cel mare al lui Chan Wah Shun, fostul profesor al lui Ip Man din copilărie.

În 1917, Ip Man ajunge să predea Wing Chun în localitatea sa natală, Foshan, unde era ofițer de poliție. Aici s-a căsătorit.

Faima sa a crescut treptat cu trecerea anilor, în timp ce elevii săi repurtau succese din ce în ce mai mari în diverse dueluri și dispute amicale.

În anii 1950, Ip Man revine la Hong Kong și își deschide propria școală de Wing Chun, iar soția și fiul lui rămân la Foshan, în China comunistă.

În această a doua perioadă petrecută la Hong Kong, el își va întâlni discipolul cel mai faimos, care va schimba fața Hollywood-ului, aducând artele marțiale asiatice pe marele ecran.

Lee Jun Fan, devenit celebru sub pseudonimul de Bruce Lee, a ajuns la cursurile lui Ip Man la sfârșitul lui 1956 sau începutul lui 1957. Aici a învățat tehnici precum antrenamentul cu manechin de lemn, sparringul liber sau exercițiile cu „mâinile lipite”, numite „chi sao”. (Foto)

Apoi Lee și-a continuat cariera în industria filmului, iar Ip Man a devenit unul dintre cei mai respectați maeștri de artelor marțiale din China.

Deși se spune că Bruce Lee a fost cel mai important elev al lui Ip Man, mulți alții, precum Kwok Fu și Lun Gai, au conservat stilul tradițional Wing Chun și au avut la rândul lor numeroși discipoli foarte performanți.

În ceea ce îl privește pe maestrul Ip, acesta a luat obiceiul de a consuma opiu, ceea ce a avut consecințe grave atât asupra sănății cât și asupra situației sale financiare.

Zvonurile spun că toți banii pe care i-a câștigat din cursurile de arte marțiale s-au dus pe droguri.

A a murit în 1972, în urma unui cancer la gât. Bruce Lee a murit la șapte luni după maestrul său.

Ip Man este considerat astăzi una dintre personalitățile cele mai influente din Kung Fu și este prezent în cultura populară prin intermediul filmelor și a numeroase manifestații care îi poartă numele.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola