Misterioasa Mata Hari, în imagini color

 

Probabil că nicio altă femeie din istorie nu și-a folosit șarmul cu un asemenea efect precum a făcut-o Margaretha Zelle.

La 15 octombrie 2019 s-au împlinit 102 de ani de la moartea Margarethei Geertruida Zelle, mai cunoscută drept Mata Hari, dansatoare exotică ajunsă celebră prin prisma acuzaţiilor de spionaj care i-au fost aduse, şi care i-au adus condamnarea la moarte.

Despre ea s-a spus că şi-ar fi folosit frumuseţea seducătoare pentru a obţine informaţii strategice de la bărbaţi, pentru a afla secretele inamicului în vreme de război, însă dovezile istorice arată, mai degrabă, că ea a rămas doar una dintre cele mai interesante curtezane din toate timpurile.

Înaltă şi bine făcută, cu păr negru-albăstrui, ochi negri şi ten măsliniu, Mata Hari era de o frumuseţe răvăşitoare, scrie radioromaniacultural.ro.

Condamnată

După un proces sumar, Mata Hari a fost condamnată la moarte, nu înainte de a fi refuzat categoric propunerea avocatului său de a rămâne însărcinată, pentru a scăpa de pedeapsă.

Mata Hari prefera să-şi pună speranţele într-o graţiere de ultim moment din partea preşedintelui Franţei, însă solicitarea ei avea să fie respinsă.

A fost executată la liziera pădurii Vincennes, în faţa unui pluton de execuţie francez format din 12 soldaţi, în 15 octombrie 1917, când, se spune, a prezentat un calm nefiresc, s-a îmbrăcat în cele mai scumpe haine ale ei, a aruncat câteva „ocheade” avocatului care o însoţea şi preotului care asista la execuţie, a acceptat „cinzeaca” de rom oferită condamnaţilor, dar a refuzat categoric să fie legată la ochi, apoi s-a dezbrăcat complet, rămânând goală în faţa plutonului, înainte să fie ucisă.

De ce a rămas calmă înaintea morții

Una din explicaţiile calmului afişat de aceasta în faţa morţii a fost pus pe seama unei legende conform căreia, un înflăcărat admirator ale ei, pe nume Pierre de Morrisac, ar fi plătit plutonul să încarce puştile cu gloanţe oarbe, însă complotul fusese descoperit şi armele au fost încărcate cu gloanţe adevărate.

Mata Hari şi-a dobândit în timpul vieţii faima unei dansatoare exotice şi curtezane extrem de costisitoare, iar legenda superbei olandeze a depăşit graniţele timpului, fiind prima femeie fatală în accepţiune modernă şi una dintre cele mai controversate spioane din istorie, prin prisma acuzaţiilor inconsistente care i-au fost aduse.

Artista rusă Olga Șirnina a dat publicității câteva fotografii superbe, colorizate, ale Matei Hari, care au fost realizate de ea. Imaginile au fost publicate de site-ul thevintagenews.com.