Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Ilustrate cu flori de câmp sau avortul în România comunistă
Articole online

Ilustrate cu flori de câmp sau avortul în România comunistă

Pentru a celebra acest moment, organizația de femei a PCR a lansat o serie de publicații și filme care să arate noua postură a femeii în România socialistă, una pretins egalitară.

Acesta a fost contextul în care a apărut filmul „Ilustrate cu flori de camp”, scenariul și regia Andrei Blaier.

Personajele feminine din „Ilustrate cu flori de câmp” dau viață diferitelor noi ipostaze: femeia educată, femeia salariată, femeia antreprenor, femeia îndrăgostită, femeia sensibilă.

Masculinitatea este mai degrabă una toxică, populată cu personaje violente și manipulatoare.

Lansat în 1975, „Ilustrate cu flori de camp” atinge spinoasa temă a întreruperilor de sarcină clandestine, pe fondul limitării severe a avortului începând cu anul 1966.

Distribuția este una de excepție. Alături de nume consacrate precum Draga Olteanu Matei, Gheorghe Dinică, Eliza Petrăchescu, regăsim și pe cei mai promițători tineri actori din epocă: Carmen Galin, George Mihăiță, Elena Albu, Dan Nuțu.

Trama poveștii este decizia dificilă a eroinei principale, Laura, de a recurge la avort, nu pentru că nu și-ar fi dorit copilul, ci pentru a proteja onoarea partenerului său, deja tată de familie.

Este ajutată de două femei, surori, pe care celibatul le plasa la rândul lor într-o zonă de marginalitate. 

La procedură asistă și Irina, fiica, respectiv nepoata celor două moașe de circumstanță.

Filmul insistă asupra dramei interioare a Irinei. Nu își poate denunța mama, deci se face părtașă la crimă.

Concomitent, fundalul grotesc al unei nunți sărăcăcioase de provincie o transpune pe eroină în singurul ei posibil viitor ca femeie, condamnată la a repeta viața, și poate chiar alegerile propriei mame.

Filmul are marele merit de a pune împreună elemente clare de propagandă (riscul unei întreruperi clandestine a sarcinii, importanța mariajului, îndemnul la simț civic) cu probleme reale de viață cotidiană ale femeilor în epocă.

 

Sursa: Pagina de Facebook a IICCMER

Registration

Aici iti poti reseta parola