Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Îl mai țineți minte pe inspectorul Clouseau? Omul care i-a dat viață era născut pe 8 septembrie
Articole online

Îl mai țineți minte pe inspectorul Clouseau? Omul care i-a dat viață era născut pe 8 septembrie

Peter Richard Henry Sellers s-a născut la 8 septembrie 1925, în Southsea, Hampshire, Marea Britanie, într-o familie de actori. Părinţii lui, Bill şi Agnes, erau artişti de vodevil.

În copilărie, Peter Sellers a studiat dansul, la îndemnul părinţilor, apoi a urmat internatul „St. Aloysius’ Boarding”.

În adolescenţă, învaţă să cânte la tobe, banjo şi ukulele şi face parte din formaţii de jazz.

La vârsta de 18 ani intră în rândurile Forţelor Aeriene Regale, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, făcând parte dintre artiştii care realizau spectacole pentru trupe.

După terminarea războiului s-a străduit, timp de câţiva ani, să se lanseze în cariera de actor de comedie. A urmat debutul în cinematografie, jucând în filmele „Penny Points to Paradise” (1951) şi „Down Among the Z Men” (1952), înainte de a face un mare rol în „The Ladykillers” (1955).

Printre rolurile de referinţă ale lui Peter Sellers rămâne şi cel din filmul „Un grădinar face carieră”, realizat în 1979 şi în care joacă alături de Shirley MacLaine.

A jucat în peste 70 de filme. A scris, de asemenea, scenarii pentru filme şi a fost şi regizor, semnătura lui apărând pe afişul peliculelor „The Running Jumping & Standing Still Film” (1959), „Mr. Topaze” (1961) şi „The Fiendish Plot of Dr. Fu Manchu” (1980). Pentru rolul din

Being There (1980) a fost recompensat cu Globul de Aur pentru cel mai bun actor la categoria film muzical sau de comedie.

A murit la Londra, la 24 iulie 1980.

Registration

Aici iti poti reseta parola