Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ierarhul de la schitul tăcuților
Articole online

Ierarhul de la schitul tăcuților

Prăznuit pe 14 aprilie, Sfântul Ierarh Pahomie s-a născut în anul 1674, în satul Gledin din ţinutul Bistriţei-Năsăud, și este una dintre cele mai luminoase figuri ale monahismului românesc.

Fiind crescut de părinţi în frica lui Dumnezeu, a ajuns să fie cu adevărat iubitor de Hristos şi, din pricina prigonirii credinţei ortodoxe în Ardeal, a părăsit casa părintească şi a ajuns în Moldova, la Mănăstirea Neamţ, unde s-a călugărit și apoi a fost hirotonit preot.

După trecerea la cele veșnice a stareţului Ioan, obştea monahilor l-a pus stareţ pe Cuviosul Pahomie, deşi acesta nu voia. Având un dor mare de viaţă pustnicească, Sfântul a lăsat egumenia după doar doi ani şi s-a dus să-l cunoască pe marele povăţuitor duhovnicesc, Sfântul Dimitrie al Rostovului († 1709).

După doi ani de ședere în Rusia, Sfântul Pahomie a revenit la Neamţ, dar nu a mai primit să fie stareţ, ci s-a retras împreună cu patru ucenici de-ai săi într-un loc în pădurea din apropiere, întemeind un schit.

Însă nici acolo nu a putut să se bucure prea mult de liniştea pe care o iubea atât de mult, pentru că după alţi doi ani a fost ales episcop al Romanului (1707-1714).

În această slujire, deşi era iubitor de liniște, de rugăciune şi de carte, Sfântul Pahomie s-a dovedit un bun gospodar, îngrijindu-se bine şi de nevoile materiale ale eparhiei sale.

După şapte ani s-a retras din scaunul episcopal şi a revenit la sihăstria sa, unde a ridicat o biserică, alegându-i ca hram Acoperământul Maicii Domnului, de unde aşezarea monahală a primit numele Schitul Pocrov.

Rânduiala instituită aici de Sfântul Pahomie era următoarea: monahii păstrau tăcerea în toată vremea, nu mâncau carne, făceau privegheri de toată noaptea şi vieţuiau în ascultare desăvârşită faţă de egumen.

Sfântul Pahomie a fost unul dintre cei mai seamă clerici cărturari din acel timp, smerit și iubitor de viață pustnicească, în cea mai curată tradiție isihastă a Sfântului Paisie cel Maire

Sfântul Pahomie s-a mutat la Domnul în ziua de 14 aprilie în anul 1724, pe când se afla la Lavra Pecerska din Kiev. La scurt timp, egumenul Lazăr de la Pocrov l-a adus la Schitul ctitorit de el, îngropându-l în pronaos.

La propunerea Mitropolitului Bartolomeu al Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința din 14-15 noiembrie 2006, dosarul de canonizare a Cuviosuui Ierarh Pahomie de la Gledin, având ziua de sărbătorire pe 14 aprilie.

Proclamarea solemnă a canonizării a avut loc în data de 14 aprilie 2007, în localitatea Gledin, județul Bistrița-Năsăud, satul natal al sfântului.

Prin vrerea lui Dumnezeu, la 9 septembrie 2013, au fost aflate moaştele Sfântului, în pronaos, răspândind din belşug bună mireasmă.

Moaștele Sfântului Pahomie se află și în prezent așezate într-o raclă, la Schitul Pocrov, în apropierea Mănăstirii Neamț, la care credincioșii pot merge să se închine.

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA