Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Hitler dorea să creeze nu doar Omul Nou, ci și Calul Nou
Articole online

Hitler dorea să creeze nu doar Omul Nou, ci și Calul Nou

În cartea sa „The Perfect Horse”, apărută în 2016 la Editura Random House, scriitoarea americană Elizabeth Letts relatează cum Adolf Hitler a organizat „răpirea” a sute de cai pur sânge din țările ocupate de al III-lea Reich.

Cei mai căutați erau lipițanii, o rasă de cai albi, dintre care mulți se găseau la școala de echitație imperială de la Viena.

Circa 250 de lipițani au fost transporați la o fermă din Hostau, în actuala Republică Cehă, sub îngrijirea crescătorului Gustav Rau, a cărui misiune era de a selecționa cei mai buni cai pentru a se reproduce între ei și a da naștere unei rase superioare.

„Așa cum Hitler dorea să elimine «liniile impure» și să combine mai multe grupe germanice într-o singură «rasă ariană», Rau dorea să utilizeze creșterea selectivă pentru a șterge diferențele individuale dintre mai multe tipuri de lipițani pur-sânge care apăruseră la sfârșitul Primului Război Mondial. Scopul era înlocuirea lor cu un model unic: alb pur, imperial, identic și perfect adaptat scopurilor militare”, scrie Elizabeth Letts în cartea sa.

Ingnorând principiile geneticii moderne, Gustav Rau credea că favorizarea consangvinității ar permite crearea unui animal perfect, care să poată fi utilizat de armata nazistă. Obiectivul pe care Rau îl avea era ca, în termen de trei ani, să amelioreze această specie astfel încât noile exemplare să aibă un spate mai lung și greabănul mai înalt.

Elizabeth Letts face o paralelă între selecția genetică a lipițanilor și programul de eugenie „Lebensborn”, prin care femeile cu trăsături ariene erau încurajate să facă copii cu ofițeri SS.

La fel cum copiii rezultați din aceste împerecheri erau botezați în cadrul unui ritual nazist păgân, tot așa și caii albi și puri născuți la Hostau erau marcați cu litera H cu un pumnal.

În 1945, când Aliații au invadat Germania, un veterinar de la ferma din Hostau și mai mulți ofițeri SS iubitori de cai i-au contactat pe soldații americani pentru a le cere să vină și să salveze caii pur-sânge, deoarece se temeau că vor fi uciși în timpul luptelor.

În toamna lui 1945, trupele americane au îmbarcat 151 de cai pe un vas cu direcția Statele Unite. Animalele au fost apoi transferate într-o bază militară din California, iar cele mai valoroase exemplare au fost vândute unor crescători.

Registration

Aici iti poti reseta parola