Evenimentul Istoric > Articole online > Happy Birthday, Mickey!
Articole online

Happy Birthday, Mickey!

Desenul animat creat de Walt Disney, pe atunci în vârstă de 27 de ani, este o parodie cu sonor a unui mare succes al lui Buster Keaton, rivalul lui Charlie Chaplin.

Simpaticul șoricel, care trebuia inițiat să se numească Mortimer, a fost rebotezat Mickey la insistențele doamnei Disney, soția creatorului.

Acesta din urmă îi împrumută personajului vocea sa, însă rezultatul este dezamăgitor, astfel încât, în filmul Fantasia, șoricelul devine mut.

Primele desene animate, adesea cu caracter publicitar, erau scurtmetraje de câteva minute. „Cartoons”, în engleză.

Walt Disney va fi cel care va duce aceste producții la rang de artă.

Împreună cu fratele său, Roy, și cu prietenul său, Ubi Werks, un desenator mult mai talentat decât el, Walt înființează la Chicago un studio de producție, Hollywood Disney Studio, și creează un personaj, Iepurele Oswald. Însă acesta îi este furat de distribuitorul său.

În trenul care îl ducea la New York, unde discutase cu distribuitorul, are ideea de a crea un nou erou, șoricelul Mickey.

Foarte repede, alte personaje vin să-i țină companie simpaticului șoricel: Donald, Minnie, Pluto…

Studioul devine o afacere rodnică. Însă Walt Disney nu se oprește aici. În 1937, el se lansează într-un pariu nebunesc, punându-și întreaga avere pentru realizarea primului lungmetraj de desene animate.

Alege ca subiect o basm celebru al Fraților Grimm, Albă ca Zăpada și cei șapte pitici. Pentru realizarea acestuia (un milion de imagini colorate), studioul mobilizează nu mai puțin de 700 de persoane.

Desenatorii lui Disney se vor inspira din arhitectura și sculptura gotică: astfel, o statuie de la catedrala din Naumburg, din 1926, a inspirat personajul mamei vitrege.

Albă ca Zăpada este un triumf. Va fi urmat de altele: Pinocchio, Fantasia, Peter Pan.

Registration

Aici iti poti reseta parola