Evenimentul Istoric > Articole online > Halucinanta poveste a unei americane care a trăit 19 ani neoficial
Articole online

Halucinanta poveste a unei americane care a trăit 19 ani neoficial

Haylee Ann Rucker are o existenţă kafkiană, fără a avea permis de conducere, paşaport şi asigurare medicală. Timp de 19 ani, ea a trăit fără a avea o existenţă legală, fiind, de facto, apatridă, relatează agenţia France Presse într-un reportaj din Minnesota.

Haylee s-a născut în Statele Unite, din părinţi americani, dar un document administrativ i-a lipsit mereu mamei sale în încercările făcute pentru a-şi „legaliza” fiica: certificatul de naştere.

De la naştere

Această poveste durează de la naşterea lui Haylee. Situaţia ei reprezintă rezultatul unui absurd joc de ping-pong administrativ între două state americane, statul federal american şi numeroşi funcţionari care i-au răspuns întotdeauna mamei sale, cu indiferenţă sau stânjeniţi, spunându-i că îi lipsea acel document.

Haylee a trăit până acum fără certificat de naştere şi fără cod numeric personal (Social Security Number), care, în Statele Unite, reprezintă o condiţie obligatorie pentru orice demers.

Oricât de stranie ar putea să pară, situaţia ei nu este una inedită în această ţară, care oferă totuşi cetăţenie în mod automat persoanelor născute pe teritoriul său.

Probleme

„Mi-am dat seama cu adevărat de această problemă la vârsta 16 ani, când toată lumea dădea examenul pentru obţinerea permisului auto, iar eu nu puteam să fac asta”, a declarat Haylee Rucker.

Atunci când s-a întâlnit cu reporterii de la AFP la jumătatea lunii ianuarie, tânăra lucra ca asistentă la domiciliu, pe piaţa neagră, pentru soţia aflată la pat a primarului din orăşelul Eveleth.

„E ceva complet nebunesc”, a declarat primarul local, Robert Vlaisavljevich.


Haylee, o elevă bună, nu a putut să se înscrie la facultate, deşi dorea să devină infirmieră. „Am impresia că sunt prinsă în capcană. Nu pot să fac nimic”, a spus ea, supărată.

Totul a început într-o seară de joi în decembrie 2000, în apropiere de Los Angeles. Mama lui Haylee, April Booth, s-a prezentat la spital, convinsă că urma să nască. Infirmierele au trimis-o acasă şi i-au spus să revină atunci când contracţiile se vor intensifica.

April nu a mai avut timp pentru a reveni la spital şi a născut la ea acasă, ajutată de tatăl lui Haylee.

Apoi, o ambulanţă a venit şi a dus-o la spital. Însă tatăl biologic nu a vrut să semneze nimic, temându-se că ar fi trebuit să plătească apoi o pensie alimentară.

Niciun martor

Întrucât niciun martor care să fi asistat la naştere nu a semnat vreun document, angajaţii spitalului nu au demarat demersurile de stare civilă obişnuite. În epocă, April nu şi-a făcut griji. Tatăl fiicei sale a ieşit din vieţile lor.

Abia după mai mulţi ani, când trebuia să completeze prima sa fişă de taxe şi impozite, după ce începuse să lucreze, April a înţeles că nu putea să îşi declare fiica, deoarece Haylee nu avea un cod numeric personal. Pe atunci, ele locuiau deja în Minnesota.

În 2009, April a depus o cerere de atribuire a unui cod numeric personal pentru Haylee.

Însă cererea i-a fost refuzată din cauza lipsei certificatului de naştere. Angajaţii sociali au ajutat-o să facă un test ADN.

Spitalul californian a recunoscut că April a fost internată, în baza facturii pentru ambulanţă şi a dosarului ei medical.

Pe o măsuţă din sufrageria ei, April prezintă în faţa reporterilor francezi toate aceste dovezi, inclusiv o ecografie.

„La început, credeau că am furat-o, pot să înţeleg acest lucru”, spune April Booth, în vârstă de 56 de ani. „Dar deţin suficiente documente pentru a dovedi că ea este fiica mea”.

În 2018, prin intermediul unei prietene, un avocat preia dosarul, gratuit, însă lucrurile nu avansează.

Mama lui Haylee constată ironia situaţiei. Lucra pe atunci la un centru de apeluri telefonice al Partidului Democrat şi realiza adeseori sondaje despre reglementarea situaţiei persoanelor fără documente oficiale.

„Nu am trecut niciodată graniţa ascunsă într-un camion. Ea s-a născut aici, eu nu am ieşit niciodată din ţară, sunt cetăţean american. Şi totuşi nu pot să reglementez situaţia ei”, a declarat mama tinerei.

Deznodământ

Întrucât Haylee nu s-a născut în Minnesota, statul în care locuieşte în prezent, şi deoarece nu trăieşte nici în California, statul unde a venit pe lume, „ea este prinsă între două jurisdicţii şi niciuna nu este dispusă să o ajute”, a explicat avocatul ei, Bryan Lindsay.

Cazul nu este unul fără precedent. În 2014, o altă tânără, Alecia Pennington, născută la domiciliu şi niciodată şcolarizată, a lansat pe YouTube un apel care a devenit viral. În doar câteva luni, statul Texas a adoptat o lege care i-a permis să obţină, cu întârziere, un certificat de naştere.

În cele din urmă, tot datorită unei intervenţii publice s-a deblocat şi situaţia lui Haylee.

Un telefon

La sfârşitul lunii decembrie, primarul din Eveleth a telefonat la biroul senatoarei de Minnesota, Amy Klobuchar, candidată la alegerile primare democrate. Jurnaliştii de la AFP au contactat pe 22 ianuarie biroul de presă al senatoarei, care a confirmat că a ajutat-o pe tânăra din Minnesota să obţină o nouă audiere cu serviciile de securitate socială, o agenţie americană la nivel federal.

Se pare că acea întâlnire a dat roade, deşi culisele audierii rămân învăluite în mister.

Săptămâna trecută, serviciile de stare civilă din California l-au sunat pe avocatul lui Haylee „de urgenţă”, potrivit declaraţiilor acestuia, cerându-i ca tânăra să depună din nou acelaşi tip de cerere, care îi fusese refuzată în 2018. Iar miercuri, 12 februarie, la uşa ei a sunat un curier.

„Tocmai m-am întors de la avocatul meu şi ţin în mână certificatul meu de naştere, acordat cu întârziere”, a declarat Haylee, extrem de bucuroasă. „E incredibil. Pot în sfârşit să îmi încep viaţa”, a adăugat ea.

Vineri, Haylee are programată şi o întâlnire cu agenţii de la serviciul de securitate socială. Imediat după ce îşi va obţine codul numeric personal, se va înscrie la facultate.

„Totul depinde cu adevărat de ce persoane cunoşti”, a concluzionat Haylee.

Registration

Aici iti poti reseta parola