Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Haidăul ia tronul Țării Românești cu o oaste de haiduci și e recunoscut de sultan. Apoi are ghinion mortal
Articole online

Haidăul ia tronul Țării Românești cu o oaste de haiduci și e recunoscut de sultan. Apoi are ghinion mortal

Mercenarii sau haiducii lui erau de toate națiile, dar îi avea alături și pe boierii munteni din tabăra antiotomană, refugiați în Transilvania din cauza prigoanei inițiate de către Domnul în funcție, Mircea Ciobanul.

Victoria efemeră de la Mănești

Pe 15 noiembrie 1552 dă piept cu cu oastea lui Mircea, la Mănești, acum în Prahova.

Haidăul iese învingător, dar îi scapă printre degete învinsul, căruia, conform obiceiului vremii ar fi trebuit să-i taie capul, ca să fie sigur că nu-i va face probleme în viitor…

Mircea Ciobanul (foto) se refugiază în raiua de la Giurgiu, apoi trece Dunărea.

Haidăul primește în decembrie, nu se știe contra câtor pescheșuri trimise la Înalta Poartă, steagul de domnie de la sultan.

Eterna reformă a statului român

Văzându-și sacii în căruță, Domnul Radu Ilie se apucă de reforme.

Alcătuiește Sfatul Domnesc numai din boieri pribegi ce formau tabăra antiotomană, rivali ai lui Mircea Ciobanul, apoi își mută capitala la Târgoviște.

Mircea Ciobanul revine în țară cu o oaste formată din turci și tătari la care se alătură și Alexandru Lăpușneanu, cumnatul său, și, pe 11 mai 1553, îi dă papucii lui Radu Ilie, care scapă în Transilvania.

Radu Ilie mai face o încercare pentru recuperarea tronului, în august 1553, dar este împiedicat de sibieni lângă Sebeș din ordinul voievozilor Ștefan Dobo și Francisc Kendi, care doreau să mențină relații bune cu Poarta.

Marmara, o mare mortală

Haidăul insistă la Habsburgi să-i dea ajutor să se întoarcă pe tron, dar sultanul cere reginei Isabella extrădarea fostului domn și a apropiatului său, vornicul Socol.

Mircea Ciobanul închide granițele și interzice negustorilor brașoveni să mai pătrundă în Țara Românească.

Cum, ca și în ziua de azi interesele economice primau, cei doi au fost trimiși la Istanbul unde au fost arestați și înecați în Marea Marmara.

Așa a terminat încă un neastâmpărat care s-a urcat pe tronul Munteniei în vremurile acelea.

Haidăul a fost trimis la Domnul pe 28 iulie 1558, după ce domnise în Țara Românească între 15 noiembrie 1552 și, probabil, 11 mai 1553, dar nu se știe când s-a născut.

Poporul i-a spus Haidăul pentru că luase tronul cu o oaste de haiduci.

Registration

Aici iti poti reseta parola