Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Grigore Gafencu- un precursor al ideii de Europa și de unitate europeană
Articole online

Grigore Gafencu- un precursor al ideii de Europa și de unitate europeană

Grigore Gafencu- un precursor al ideii de Europa și de unitate europeană

Activitatea sa redacțională s-a maerializat prin numirea sa în funcția de director al ziarului „Argus” (1923), devenind și membru-fondator al Agenţiei de presă Orient-Radio (RADOR). A obținut funcția de secretar general al Ministerului Afacerilor Străine al României în anul 1928 și de subsecretar de Stat la Ministerul Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor (noiembrie 1929-iunie 1930) şi la Ministerul Afacerilor Străine al României (iunie-octombrie 1930). Este numit ministru al Afacerilor Străine al României (decembrie 1938-iunie 1940) și trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Moscova (august 1940-iunie 1941).

Marele diplomat român este autor al lucrărilor ”Preliminariile războiului în Est”, ”De la Acordul de la Moscova (23 august 1939) până la ostilităţile din Rusia (22 iunie 1941) (1944)”, ”Ultimile zile ale Europei”, ”Un voiaj diplomatic în 1939 (1946)”. A ținut un jurnal deosebit de important pentru cunoaşterea vieţii politice româneşti şi internaţionale.

În anul 2013 a apărut volumul ”Grigore Gafencu şi Proiectul Europei Unite. Documente (1944-1956)”, îngrijit de Mioara Anton, Laurenţiu Constantiniu şi Dan Taloş.

Documentele acestui volum prezintă viziunea mai puțin cunoscută a diplomatului român de susținătorului al cauzei europene. Grigore Gafencu a fost atras de ideea unificării Europei încă de la începutul exilului său. El considera necesară unificarea europeană în contrast cu poziția realiștilor europeni, susținători ai divizării continentului. Grigore Gafencu a participat la toate inițiativele care au promovat în epocă ideea de unitate europeană.

Grigore Gafencu a atras de timpuriu atenția partenerilor săi occidentali asupra dramei pe care o traversau ţările din Europa Centrală și de Est, care intraseră definitiv în sfera de influenţă sovietică.

Recunoașterea meritelor diplomatului român a venit la 8 aprilie 1956. Grigore Gafencu a fost ales președinte al Comitetului Central al Uniunii Europene a Federaliștilor. Momentul a prilejuit prezentarea unui amplu program de activitate al cărui obiectiv era revitalizarea ideii de uniune europeană. În anul 1957, urma să fie semnate Tratatul de constituire a Comunității Economice Europene şi Tratatul de constituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, considerate în zilele noastre momentele fondatoare ale Uniunii Europene.

Grigore Gafencu este astfel un nume de excepție pe constelația diplomației românești și europene, un adevărat precursor al conceptului de unitate comunitară europeană și de spațiu geografic european. Prin viziunea sa superioară Grigore Gafencu a reușit să-și depășească epoca și să prezinte un punct de vedere care ar trebui urmat și în zilele noastre.

Registration

Aici iti poti reseta parola