Evenimentul Istoric > Articole online > Grecia devine stat independent şi suveran. Cine a fost primul rege
Articole online

Grecia devine stat independent şi suveran. Cine a fost primul rege

Protocolul 1 conţinea 11 articole şi viza proclamarea independenţei Greciei. Conform Articolului 1, Grecia trebuie să se constituie într-un stat independent şi trebuie să se bucure de toate drepturile politice, administrative şi comerciale ataşate independenţei complete.

Granițele și Regele

Articolul 2 definea graniţele noului stat, în timp ce articolul 3 stipula forma de guvernământ şi anume monarhia, conducerea statului trebuind încredinţată unui prinţ care să poarte titlul de Prinţ Suveran al Greciei. Potrivit Articolului 4 este declarată pacea între Grecia şi Imperiul Otoman.

În Protocolul 2, reprezentanţii plenipotenţiari îşi exprimau susţinerea pentru Prinţul Leopold de Saxa-Coburg drept alegerea pentru conducerea noului stat.
Leopold, însă a declinat propunerea, iar cu prilejul Convenţiei de la Londra, din mai 1832, au fost hotărâte graniţele finale ale Regatului Greciei şi tronul a fost oferit prinţului Otto, fiul regelui Ludwig I al Bavariei.

Detronarea

În 1843 o revoltă l-a făcut pe rege să accepte o constituție și o adunare reprezentativă.

Din cauza domniei sale autoritare, el a fost în cele din urmă detronat în 1862 și după un an înlocuit cu prințul Wilhelm al Danemarcei, care a luat numele de George I și a adus cu el Insulele Ionice ca dar de încoronare din partea Regatului Unit.

Foto: Intrarea Regelui Otto în Atena, Peter von Hess⁠, 1839

Registration

Aici iti poti reseta parola