Evenimentul Istoric > Istoric Play > Gelu Voican face lumină: Care a fost rolul agenților sovietici în lovitura de stat din Decembrie 1989
Istoric Play

Gelu Voican face lumină: Care a fost rolul agenților sovietici în lovitura de stat din Decembrie 1989

Invitatul a confirmat o parte a cronologiei unui moment asupra căruia planează încă incertitudinea: în 1990 a avut loc plecarea agenților sovietici, care erau în România din 1989. Informația a fost confirmată și de fostul premier Petre Roman, a precizat Dan Andronic.

„Sovieticii participaseră mai mult sau mai puțin vizibil la Revoluție. Am fost prezent în gara de protocol când au plecat. Primele date despre prezența trupelor sovietice au apărut în raportul lui Sergiu Nicolaescu. Se vorbea de o cifră de 67.000 de persoane. Ulterior și comisia Gabrielescu a menținut prezența acestor trupe (n.r. – la această cifră). A existat și un raport al SRI neterminat. În toamna lui 90 Petre Roman a făcut demersuri. Au fost îmbarcați într-o garnitură de tren, i-am văzut cu ochii mei plecând, eram senator la acel moment. Pe timpul Revoluției a acționat acea rețea R. Nu au mai primit ordinele pe care le așteptau. Au avut o prezență pasivă, dar există criteriul calibrelor”, a explicat fostul viceprim-ministru din perioada imediat următoare evenimentelor cruciale din decembrie 1989.

În opinia lui Gelu Voican Voiculescu, Gorbaciov nu s-ar fi expus la o intervenție directă în România, căci visa la Premiul Nobel pentru Pace.

Registration

Aici iti poti reseta parola