Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Frumuseţea exotică a Orientului susţinea că s-a născut în Tasmania
Articole online

Frumuseţea exotică a Orientului susţinea că s-a născut în Tasmania

Picture Play Magazine scria în 1934: Născută la 19 februarie 1911, în Calcutta, „dintr-o mamă indiană de înaltă castă şi un ofiţer englez, şi combinând frumuseţea exotică a Orientului şi cele mai bune calităţi ale minţii şi caracterului din Asia şi Europa, viaţa lui Merle a fost deja mai romantică decât orice poveste de ecran”.

Merle Oberon fost educată în India până la vârsta de 17 ani, când a plecat la Londra.

Şi-a început cariera în filme britanice cu roluri sau piese de mare parte uitate.

Oberon, care provine de la unul dintre numele ei – O’Brien, l-a ales nume de scenă, considerând că are o rezonanţă teatrală mai bună decât Thompson, numele ei de familie.

S-a mutat în Anglia, unde a jucat roluri mici pe scenă şi în filme, până când a fost descoperită de producătorul Alexander Korda, a cărui protejată şi soţie a devenit.

La începutul carierei sale, a creat o autobiografie fictivă, susţinând că s-a născut în Tasmania, fiind de origine irlandeză, franceză şi olandeză.

Lucrând atât în Anglia, cât şi la Hollywood, a obţinut o imagine de vedetă, fiind o femeie cu graţie şi spirit cu ochi întunecaţi, frumoasă şi obsedantă.

A jucat mai întâi în rolul Anne Boleyn din „Viaţa privată a lui Henry VIII” (1933), alături de Charles Laughton.

A jucat alături de Douglas Fairbanks Sr. în The Private Life of Don Juan (1934), a fost Leslie Howard în The Scarlet Pimpernel (1934) şi Maurice Chevalier în Folies Bergere”(1935).

Regizorii americani de filme aveau deja o idee despre talentul ei datorită rolului din „Vagabond violinist” (1934), film care a fost un mare succes.

Odată cu nominalizarea la premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă pentru rolul Kitty Vane în The Dark Angel (1935), Oberon a devenit o vedetă atât în Marea Britanie, cât şi în SUA.

Anii 1940 s-au dovedit a fi un deceniu foarte aglomerat pentru ea, deoarece a apărut în 15 filme. A fost distribuită în A Song to Remember (1945), interpretând-o pe scriitoarea George Sand.

După rolul din Berlin Express (1948), ea nu va mai fi văzută pe ecran decât patru ani mai târziu, ca Elizabeth Rockwell în The Lady from Boston (1951). A lipsit din nou de pe ecran mai mult de un an, întorcându-se cu rolul Empress Josephine în Désirée (1954).

Ultimele sale apariţii au fost în Hotel (1967) şi Interval (1973).

Actriţa a jucat în aproximativ 60 de filme.

Cea mai remarcabilă interpretare a fost cea a frumoasei Cathy, partenera lui Heathcliff (Laurence Olivier), în filmul clasic Wuthering Heights (1939), intrepretare care a fost apreciată de unii critici drept „magistrală”.

A murit în urma unui accident vascular cerebral masiv, la 23 noiembrie 1979, în Malibu, California, când avea 68 de ani.

În 1985, Korda, nepotul său, a publicat o biografie ficţionalizată a mătuşii sale, Merle Oberon, intitulată „Queenie”, care a fost transformată într-o miniserie pentru televiziune.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola