Evenimentul Istoric > Articole online > Fratele unui fost ministru, condamnat la 30 de ani de închisoare. A furat obiecte de antichitate
Articole online

Fratele unui fost ministru, condamnat la 30 de ani de închisoare. A furat obiecte de antichitate

Raouf Ghali este fratele lui Youssef Ghali, ministru de Finanţe în regimul lui Hosni Moubarak, fostul preşedinte al Egiptului. Sâmbătă, el a fost condamnat la 30 de ani de închisoare cu executare şi la o amendă de 6 milioane de lire egiptene (350.800 de euro).

Motivul? A încercat să scoată clandestin din ţară mii de piese din antichitate, cu destinaţia Italia, scrie Le Figaro.

Ghali avea trei complici, printre care şi fostul consul onorific italian Ladislav Otakar Skakal, condamnat deja la 15 de închisoare în ianuarie în acelaşi dosar, alături de alţi doi egipteni. Sâmbătă, tribunalul din Cairo i-a condamnat pe toţi trei la 15 ani de închisoare şi la o amendă de un milion de lire egiptene (58.100 de euro).

Skakal riscă 30 de ani de închisoare dacă este arestat de autorităţile egiptene.

21.000 de obiecte din aur, dar şi un sarcofag

Potrivit procurorului general, peste 21.000 obiecte din aur, între care 151 figurine în miniatură, cinci măşti mortuare, 11 piese de ceramică, alte trei obiecte din ceramică din perioada islamică, precum şi un sarcofag din lemn făceau parte din obiectele furate.

Poliţia italiană a găsit artefactele într-un container la bordul unui vas plecat din portul Alexandria cu destinaţia Salerno, în 2017.

Potrivit sursei judiciare, autorităţile egiptene au găsit obiecte de valoare la reşedinţa din Cairo a consulului Skakal şi în seiful bancar al acestuia.

Egiptul a repatriat în 2018 piesele furate în colaborare cu autorităţile italiene şi a solicitat Interpol mandat de arestarea internaţional pe numele lui Skakal.

De mai mulţi ani, Egiptul încearcă să-şi promoveze moştenirea arheologică pentru a relansa sectorul turismului, vital pentru economia sa.

Registration

Aici iti poti reseta parola