Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Fratele Sfântului Petru creștinează românii. Sfântul Andrei
Articole online

Fratele Sfântului Petru creștinează românii. Sfântul Andrei

Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia.

Nu se cunoaște cu exactitate anul morții sale, se presupune că ar fi fost în timpul uneia dintre persecuțiile lui Nero (54-68) sau Domițian (81-96).

Potrivit tradiției, a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”.

În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei

Moaștele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse din Patras la Constantinopol prin anii 356-357.

La puțin timp după Cruciadă a IV-a, din anul 1204, cardinalul Petru din Capua a hotărât că moaștele Sfântului Andrei să fie duse în Italia și așezate în catedrala din Amalfi.

În anul 1462, în timpul papei Pius II, capul Sfântului Apostol Andrei a fost așezat într-o biserica din Roma.

Pe 30 noiembrie 1976, papa Paul al VI-lea a dăruit capul Sfântului Andrei bisericii din Patras.

Particele din moaștele Sfântului Andrei se găsesc în: biserica Schitului rusesc ‘Sf. Andrei’ de lângă Mănăstirea Vatoped, la Catedrala rusă din Celiabinsk (din 1884), la biserica din Gabrovo (Bulgaria), Biserica ‘Sf. Andrei’ din Mesa Geitonia (Limassol – Cipru), la Tbilisi (Georgia), în Catedrala ortodoxă din Astana (Kazahstan); la Trier (Germania), la Mănăstirea Santa Chiara din Napoli, în biserica din Casino di Cicco Șanț’Apollinare (între Roma și Napoli), la biserica ‘Sf. Andrei’ din Varșovia și cea din Szaflary (lângă Cracovia), la biserica din Saint Lupicin (în Munții Jură, Franța), în Biserica San Pedro de la Rua (Estella, Țară Bascilor), la Mehrba (Malta), în Catedrala catolică din Hong Kong în biserica românească din Viena, Peștera Sfântului Andrei, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgul Neamț, catedrala arhiepiscopală din Galați, biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea și în mănăstirile Neamț, Secu și Hurezi.

Sursa: crestinortodox.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola