Evenimentul Istoric > Articole online > Fost secretar general al ONU a murit miercuri la 100 de ani
Articole online

Fost secretar general al ONU a murit miercuri la 100 de ani

Fostul diplomat din Peru Javier Perez de Cuellar a murit miercuri, la vârsta de 100 de ani, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite într-un comunicat preluat de Reuters.

A condus ONU din 1982 până în 1991. În calitate de secretar general, el a contribuit la încheierea războiului dintre Iran şi Irak din perioada 1980-1988.

Fostul diplomat din Peru Javier Perez de Cuellar a murit miercuri, la vârsta de 100 de ani, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite într-un comunicat.

În mandatul său, Perez de Cuellar a jucat un rol important şi în eliberarea unor ostatici americani din Liban şi în încheierea unor acorduri de pace în Cambodgia şi Salvador, reaminteşte organizaţia.

În 1995 a candidat fără succes pentru postul de președinte al Republicii Peru, contra lui Alberto Fujimori.

Premier

A ocupat de asemenea postul de președinte al Consiliului de Miniștri al statului Peru și postul de ministru al afacerilor externe între noiembrie 2000 și iulie 2001, în perioada turbulentă ce a urmat destituirii lui Fujimori ca urmare a unor acuzații de corupție.

În 2002 a fost numit ambasador al Republicii Peru în Franța și pe lângă UNESCO, fiind în scurt timp ales și președinte al Congresului Uniunii Latine pentru perioada 2002-2004.

În decembrie 2004 s-a retras din postul de ambasador al Republicii Peru în Franța, unde a continuat să locuiască.

Javier Pérez de Cuéllar este autorul lucrării Manual de derecho diplomático (1964).

Registration

Aici iti poti reseta parola