Până în 1945, avioanele sale purtau o svastică albastră pe un fond alb, dar acest semn nu reprezenta unul de supunere față de Germania.
Deși svastica a fost abandonată după Al Doilea Război Mondial, crucea încârligată a continuat să figureze pe unele embleme, drapelului și decorații ale unităților aerului, inclusiv pe uniforme, a explicat un purtător de cuvânt al armatei finlandeze reporterilor BBC.
DIn ianuarie 2017, emblema comandamentului forțelor aeriene finlandeze a fost modificată. Aceasta înfățișează în prezent un vultur regal înconjurat de un cerc cu aripi.
„Cum emblemele unității sunt purtate de uniforme, s-a apreciat ca puțin practică și inutilă continuarea folosirii vechii embleme a unității, ceea ce, de altfel, a prilejuit uneori confuzie”, a explicat purtătorul de cuvânt.
În Finlanda, svastica a fost asociată cu armata aerului prin intermediul unui nobil suedez, contele Eric von Rosen, care folosea un astfe de semn pe post de amuletă.
Când acesta a oferit un avion armatei finlandeze a aerului, care tocmai se năștea în țara învecinată cu Suedia și care abia își câștigase independența în 1918, el a cerut ca pe aparatul de zbor dăruit să fie pictată o zvastică.
Avioanele care s-au alăturat ulterior noii flotile finlandeze au fost și ele inscripționate cu acest semn, care a devenit astfel simbolul forțelor aeriene.
Deși în momentul în care von Rosen a făcut cadoul nazismul nu apăruse încă, contele va deveni o figură importantă a mișcării național-socialiste din Suedia, în anii 1930. El era de altfel și cumnatul lui Herman Göring și, potrivit profesorului Teivo Teivanen de la Universitatea din Helsinki, un prieten personal al lui Hitler.
La origine, svastica este un vechi simbol, folosit în antichitate de mai multe popoare orientale.
Era un simbol la modă și în Europa secolului XX, considerat aducător de noroc și bunăstare, de aceea a fost adoptat și de Partidul Național Socialist, la întemeierea sa în februarie 1920.
„În Finlanda, există ideea că (svastica) este un semn oarecare, mai degrabă decorativ, ceea ce, până la un punct și este”, spune profesorul Teivanen.
Faimosul artist finlandez Akseli Gallen-Kallela a fost primul care a utilizat acest simbol în pictură, în 1889, spune profesorul Teivanen.
Pictorul romantic a folosit svastica pentru schițele sale atunci când a creat emblema Ordinului Crucea Libertății. El a folosit o cruce cu cârlige mult mai mici, astfel încât se deosebea într-o mare măsură de simbolismul nazist.
Svasticile putea fi văzute în Finlanda mai peste tot, inclusiv pe clădiri, începând cu anii 1920, dar și pe steagul președintelui Finlandei.
Astăzi, svastica se mai păstrează doar pe emblema Academiei Forțelor Aeriene Finlandeze, suprapusă peste o elice, dar este probabil o chestiune de timp ca și aceasta să renunțe.