Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Fiul lui Sturdza-Vițelul își omoară amanta și se sinucide în ziua nunții sale. De ce tatălui i se spunea Vițelul
Articole online

Fiul lui Sturdza-Vițelul își omoară amanta și se sinucide în ziua nunții sale. De ce tatălui i se spunea Vițelul

„Noaptea citeşte până dinspre ziuă, se deşteapă la miezul nopţii, doarme astfel 9 ore din 24, la orice oră s-ar scula sau s-ar culca face gimnastică cu greutăţi şi la apparat”, mai spune V. Bilciurescu.  

A fost, cum ziceam, mare crai, cu „multă  cultură, multă originalitate, multă neatârnare de character”.  

„A fost un om interesant. A pornit din porunca lui Vodă să înăbuşe revoluţia de la 1848, în fruntea întregii artilerii a făcut, împotriva voinţei lui Vodă, războiul Crimeei ca general turc, în 1856, sub numele de Mucliş Paşa; a candidat la tronul Moldovei, în 1858, ca rival al tatălui său”, scrie C. Gane.

A deţinut  funcţiile de deputat şi senator în Parlamentul României. S-a spus despre el că era un  bun cunoscător al legilor şi bun orator.

Chipeş şi puternic, Beizadea Viţel a frânt inimile multor femei. „A fost bărbatul unei femei frumoase, moartă de tânără într-un accident de călărie; a avut în urmă, ca un paşă turcesc, toate femeile care i-au ieşit în cale, făcându-le copii nelegitimi, legitimaţi, adoptaţi, recunoscuţi sau nerecunoscuţi”, mai spune despre el C. Gane pe prinţul Grigore.

Deci, lui Beizadea Viţel i-au plăcut nu numai femeile, ci şi banii. Din cauza contrelor avute pe parcursul vieţii, tatăl său a vrut să-l pedepsească după moarte, lovindu-l în punctul sensibil, cel financiar. Aşa se face că i-a lăsat prin testament o sumă foarte mică.

„Fiul meu Grigore n-a dat respectul cuvenit sentimentelor mele faţă de dânsul. El va recunoaşte cel puţin acum, prin generoasa parte ce-i fac din averea mea, cât de mult a fost înşelat.

Sper că venind din nou la călduroasă căinţă, va respecta memoria mea şi ultimile mele voinţe, pentru a nu întrista încă sufletul meu”, a scris domnitorul Moldovei în testament.

Dar, ți-ai găsit…

Neumulţumit de moştenirea primită, Beizadea Viţel şi-a dat familia în judecată.

Grigorie Sturdza s-a născut la 1821 și amurit la 1901. A fost paşă (general) în armata turcă, şi s-a întors în ţară, iniţial la Iaşi, împreună cu haremul pe care-l avusese la Constantinopol.

A mai fost căsătorit cu contesa Dash, Olga Ghica și Ralu Turculeț. Dar, când a murit nu a avut un moștenitor legitim.

 

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola