Fiica Mariei-Cristina născută în România intră în istorie jucând alături de Marlon Brando

 

Fiica unui model și proprietăreasă de librărie născută în România și a actorului francez Daniel Gélin a anunțat public, în 1974, că este bisexuală.

Actriţa Maria Schneider, eroina din „Ultimul tango la Paris” de Bernardo Bertolucci, s-a născut la Paris, la 27 martie 1952, în urma unei aventuri a tatălui său natural, căsătorit la acea vreme, cu Marie-Christine Schneider din România.

Gélin nu a recunoscut-o niciodată  oficial drept fiica sa, deși și-a asumat paternitatea în anii 1970.

Acest lucru au marcat-o, devenind dependentă de droguri și având o tentativă de sinucidere.

A fost doborâtă psihic de faima căpătată peste noapte după apariția în „Ultimul tango la Paris”.

La începutul anului 1976, a abandonat platoul de filmare la „Caligula”, din cauza scenelor pornografice, spunând: „Sunt o actriță, nu o prostituată!”.

A debutat în teatru la vârsta de 15 ani, fără să fi urmat cursuri de actorie. La vârsta de 17 ani, a debutat pe marele ecran în lungmetrajul L’Arbre de Noël regizat de Terence Young şi a jucat alături de Alain Delon în filmul Madly.

În perioada următoare a apărut în numeroase producţii franceze, germane şi italiene.

Maria Schneider a devenit faimoasă, la doar 19 de ani, cu rolul amantei personajului jucat de Marlon Brando în filmul „Ultimul tango la Paris” (1972), regizat de Bernardo Bertolucci.

Filmul prezintă povestea a doi oameni singuri, fiecare aflat într-o criză a vârstei, ea având 20 de ani, el 40, care îşi găsesc refugiul unul în braţele celuilalt.

A jucat, de asemenea, în filmele unor regizori celebri, precum Michelangelo Antonioni, Jacques Rivette şi Bertrand Blier.

În anii ’70, a interpretat roluri alături de mari actori precum Jack Nicholson, în filmul Professione: reporter (1975), de Michelangelo Antonioni, şi Gérard Depardieu, în filmul Violanta (1978).

În 1980, a fost nominalizată la premiile Cesar, pentru rolul din filmul La Dérobade, la categoria cea mai bună actriţă în rol secundar.

Maria Schneider a murit de cancer de sân la 3 februarie 2011 la vârsta de 58 de ani.

Înmormântarea ei a avut loc la 10 februarie 2011 la Biserica Saint-Roch, Paris, la care au participat actori, regizori și producători din cinematografia franceză precum Dominique Besnehard, Bertrand Blier, Christine Boisson, Claudia Cardinale, Alain Delon și Andréa Ferreol. Delon a citit un tribut de la Brigitte Bardot.

A fost incinerată ulterior la crematoriul Père Lachaise, iar cenușa ei urma să fie împrăștiată pe mare la poalele Stâncii Fecioarei din Biarritz, conform ultimelor sale dorințe.