Evenimentul Istoric > Articole online > Figurine misterioase, vechi de 4.000 de ani, descoperite în Scoţia
Articole online

Figurine misterioase, vechi de 4.000 de ani, descoperite în Scoţia

Localitatea este pe o insulă a arhipelagului Orkney, aflat în largul coastelor Scoţiei.

Cu o vechime de aproximativ 4000 de ani, aceste artefacte par a reprezenta siluete umane, cu corpul mare şi îndesat, şi respectiv gâtul şi capul distincte, scrie Live Science.

Figurinele măsoară aproximativ 0,5 metri înălţime şi au fost descoperite în interiorul unei structuri compuse din trei cisturi – un tip de structuri funerare de forma unor cutii – două vetre şi un inel parţial de gropi săpate în sol şi umplute cu fragmente de pietre, conform unui comunicat dat publicităţii de Centrul de Cercetări Arheologice din Orkney (ORCA).

În interiorul uneia dintre vetre au găsit o singură figurină din piatră pe care au botezat-o „Finstown Fella” (tipul din Finstown – n.r.). Ulterior au descoperit alte 8 figurine din piatră în interiorul aceleiaşi vetre.

Deocamdată nu este cunoscut scopul pentru care a fost ridicată o astfel de structură şi ce reprezintă aceste figurine antropomorfe din piatră ce au fost cioplite cu un instrument ascuţit, similar unui târnăcop, conform BBC.

Aceste figurine ar fi putut fi întrebuinţate, spre exemplu, la ancorarea cu frânghii a acoperişului structurii şi ar fi putut avea şi o funcţie rituală.

„Este ceva foarte rar să descoperim reprezentări preistorice antropomorfe în Orkney, iar când descoperim totuşi aşa ceva, este de obicei vorba de câte o singură piesă sau de grupuri foarte mici de piese”, conform lui Colin Richards, de la University of the Highlands and Islands Archaeology Institute. „Dacă este vorba într-adevăr de nişte figurine, atunci faptul că am descoperit 9 astfel de statuete într-o singură structură este ceva cu totul deosebit”, a adăugat el.

Echipa de arheologi a descoperit şi urme lăsate de oamenii care cultivau pământul în urmă cu 4 milenii.

Într-un şanţ arheologic învecinat ei au găsit urme lăsate în rocă de plugurile preistorice.

Registration

Aici iti poti reseta parola