Evenimentul Istoric > Articole online > Ce se bea de 1 MAI în 1910. În ce zi după Paști are femeia dezlegare să-și bată bărbatul
Articole online

Ce se bea de 1 MAI în 1910. În ce zi după Paști are femeia dezlegare să-și bată bărbatul

Almanahul ziarului Universul din 1910 se deschidea cu calendarul pe luni. Pagina dedicată lunii mai anunța, în deschidere, că ziua are 14 ore, iar noaptea 10 ore.

La „Prevederi de timp” se anunța: Luna lui mai va fi călduroasă. Timpul probabil va fi: de la 1-7 frumos și călduros, puțină ploaie, de la 7-16 vânt și apoi călduri mari, de la 16 la 23 puțină ploaie, nor, apoi vreme frumoasă, de la 23-31 cald, probabilități de grindină stricătoare.

La „Astrologie”, cititorii aflau că: De la 1 la 19 luna aceasta e pusă sub influența Taurului și de la 20 la 31 sub a Gemenilor.

Zodia Taurului face caractere violente și încăpățânate, voințele puternice și hotărâte, spiritele ușor de înflăcărat și de potolit, dar putând ajunge la mari excese și la mari extremități.

Din „Calendar popular” puteai afla:

La 1 Mai se bea pelin și se petrece.

Cele trei marți după Paști se numesc Rapotini, în a treia femeia are dezlegare să-și bată bărbatul.

În Miercurea înjumătățirii praznicului (Strat de Rusalii) se așterne pe paturi pelin verde ca să gonească gângăniile.

În joile după Paști se fac sfeștanii ca să fugă de prin case duhurile rele. În noaptea spre Ispas (Înălțare) flăcăii și fetele se duc în pădure și culeg flori de alun care, după credința populară, înfloresc și se scutură în acea noapte.

„Momente istorice”

La 1 mai 1885 se proclamă în Sinodul român recunoașterea autocefaliei Bisericii române de către Patriarhie.

La 4 Mai 1891 moare Ion C. Brătianu, unul din cei mai mari patrioți români.

La 10 mai 1866 se urcă pe tron Domnul Carol I, la 1877 România se proclamă independentă, la 1881, Domnul Carol I se încoronează ca prim rege al României.

La 24 mai 1828 turcii ocupă Bucureștii și declară al 4-lea război rușilor.

La 27 mai 1877 țarul Alexandru II vizitează în București pe vodă Carol.

La 28 Mai 1812 rușii răpesc pentru prima oară Basarbia.

Din aceeași pagină mai aflai că „Decât un prieten prost, mai bine un dușman cuminte” și că „Prin tirajul său, Universul e cel mai mare organ de publicitate”.

Registration

Aici iti poti reseta parola