Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Fascinanta regină care a devenit rege cu barbă și obeliscurile sale ce luminau tot regatul
Articole online

Fascinanta regină care a devenit rege cu barbă și obeliscurile sale ce luminau tot regatul

Una dintre cele mai remarcabile și celebre regine, care a lăsat o moștenire impresionantă, a fost Hatshepsut, fiica faraonului egiptean Thutmose I și a primei lui soții, Ahmose.

Hatshepsut s-a născut în 1508 î.Hr. Fiind singurul copil al faraonului și al primei sale soții, dacă descendența domniei ar fi fost transmisă fiicelor, ar fi fost prima în linia moștenirii coroanei regale, la vârsta de 12 ani, când tatăl ei a murit.

Însă, Hatshepsut a fost căsătorită cu fratele ei vitreg Thutmose II, născut de una dintre concubinele din harem, pentru a deveni soția și regina sa principală.

Au avut o fiică, Neferue, iar Tutmose al II-lea a avut și un fiu, Tutmose al III-lea, cu o concubină.

La vârsta de 27 de ani, Thutmose II a murit și Hatshepsut a devenit regent pentru fiul său vitreg Thutmose III.

Zeii Egiptului ar fi hotărât că rolul regelui nu putea fi îndeplinit niciodată de o femeie.

Panteonul egiptean era format din 24 de zeițe, 26 de zeități masculine și șase zei androgini.

Cea mai puternică zeiță egipteană a fost Isis, iar apoi au fost Hathor, Bastet, Maat, Nut și multe altele.

Cel mai probabil, „decretul zeilor” a fost impus de bărbați preoți și politicieni.

Au încercat să o facă uitată cât de repede pe Sobekneferu, o altă femeie care a condus ca faraon în timpul dinastiei a XII-a, deși numai timp de patru ani.

Probabil că Hatshepsut a argumentat că cele 24 de zeități feminine o vor sprijini, așa că până în 1437 î.Hr. ea a sfidat decretul și i s-a pus coroana de faraon pe cap.

Pentru a câștiga legitimitate în ochii supușilor și, poate, pentru a ajunge la un compromis cu curtenii, Hatshepsut și-a schimbat numele, care însemna „În primul rând dintre doamnele nobile”, în versiunea masculină Hatshepsu.

Este descrisă ca purtând ținută masculină și chiar o barbă falsă de bărbat. În mod tradițional, statuile bărbaților erau pictate cu un pigment roșu intens, iar femeile cu un pigment galben mai deschis, dar, interesant, statuile ei erau pictate cu un ton unic de piele portocalie, o fuziune între cele două culori.

Oricare ar fi fost ornamentele sale cosmetice exterioare, Hatshepsut a fost un conducător eficient și de mare succes timp de 21 de ani. Realizarea ei majoră a fost restabilirea rutelor comerciale care fuseseră perturbate în timpul ocupației Hyksos din Egipt în a doua perioadă intermediară (1650-1550 î.Hr.), între sfârșitul Regatului Mijlociu și începutul Noului Regat.

Comerțul cu Țara Punt a adus bogăție și prosperitate în Egipt.

Ea a comandat sute de proiecte de construcții în Egiptul de Sus și Egiptul de Jos, dintre care cel mai monumental a fost complexul de temple mortuare de la Deir el-Bahri, pe malul vestic al Nilului.

A plantat copaci de mir, pe care îi adusese din Punt, la acest complex.

Regina a construit două obeliscuri înalte de 108 m, pe care le-a acoperit mai apoi cu aur.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola