Familia Rotschild își sporește de 20 de ori averea pe seama loviturii decisive primite de Napoleon

 

Familia Rotschild controla, la începutul veacului al XIX-lea, cea puternică rețea de spioni din Europa și cea mai mare rețea de curierat.

Normal, primul om care află, pe 20 iunie 1815, despre înfrângerea lui Napoleon la Waterloo a fost Nathan Rotschild (foto). Repede, el își vinde pe bursa din Londra acțiunile la „English Consul”.

Toată lumea e convinsă că britanicii o luaseră pe coajă de la împărat și acționarii „English Consul” se năpustesc să-și vândă toate acțiunile, doar-doar vor mai salva câte ceva. Acțiunile se devalorizează până aproape de zero.

E momentul când Nathan Rotschild le cumpără, sub acoperire, pe toate.

Citește și Cea mai umilitoare înfrângere a lui Napoleon nu a fost la Waterloo

La scurt timp, înfrângerea lui Napoleon la Waterloo devine știre oficială. Valoarea acțiunilor crește peste valoarea dinainte de 20 iunie. Rezultatul? Averea lui Nathan Rotschild s-a înmulțit cu 20.

Bătălia

Pe 18 iunie 1815, la Waterloo, nu departe de Bruxelles, Napoleon Bonaparte a pornit pe drumul ieșirii definitive din marele joc.

Ducele de Wellington, în fruntea trupelor sale alcătuite din militari germani, belgieni, olandezi și englezi, a fost cel care l-a terminat pe împărat.

Bătălia a început la ora 11 dimineața și s-a încheiat seara în jurul orelor 22. Pierderile umane au fost imense în ambele tabere.

Parteneri