Evenimentul Istoric > Articole online > Fabulosul umor britanic al lui Churchill
Articole online

Fabulosul umor britanic al lui Churchill

Într-o discuție cu Harry Truman, președintele american îi lua apărarea predecesorului lui Churchill, Clement Atlee: „Pare să fie un tip modest”.

La care Churchill a răspuns: „Are toate motivele să fie”.

*

Plângându-se de lipsa de coloană vertebrală a fostului premier Ramsay MacDonald, Churchill zicea:

„Îmi aduc aminte când eram copil că m-au dus la faimosul circ Barnum, care avea o expoziție de bizarerii și monștruozități, însă ce îmi doream eu cel mai tare să văd era prezentată în program ca «Minunea Fără Oase». Părinții mei au considerat însă că ar fi prea lipsit de morală și revoltător pentru ochii mei de copil, așa că a trebuit să aștept cincizeci de ani ca să văd Minunea Fără Oase stând în Treasury Bench (banca din Camera Comunelor rezervată premierului).”

*

Vorbind despre lordul Charles Beresford, amiral și membru al Parlamentului, Churchill a spus:

„Este unul dintre acei oratori despre care s-a zis foarte bine: «Înainte să se ridice în picioare nu știu ce vor spune; iar după ce se așază, nu știu ce au spus.»”

*

Bietul Ramsay MacDonald nu avea nici o clipă pace din partea lui Churchill, enervat de lipsa de demnitate a acestuia. O dată l-a numit o dată „o oaie în piele de oaie”.

*

Despre politicianul conservator Stanley Baldwin, care se îmbolnăvise, Churchill a zis: „Îi doresc să fie sănătos, dar era mai bine dacă nu s-ar fi născut”.

*

Liberalul radical Joseph Chamberlain a fost mentorul lui Churchill, însă, după un dezacord privind comerțul liber, fostul discipol a spus: „Dl Chamberlain îl adoră pe muncitor, îi place să îl vadă cum muncește”.

*

Tânărul Winston a aflat de existența unui romancier american, cu trei ani mai în vârstă decât el, care purta întâmplător același nume de Winston Churchill. Cei doi s-au întâlnit la Boston în 1900, când Churchill britanicul tocmai câștigase un mandat în Parlamentul de la Londra. După ce au luat masa împreună, el i-a spus tizului său american: „De ce nu intri în politică? Eu voi ajunge premierul Marii Britanii; ar fi grozav ca în Statele Unite să fie un președinte cu același nume.”

Americanul Churchill a ascultat sfatul și a intrat în politică, dar nu a ajuns niciodată la Casa Albă.

*

Churchill era adeptul măsurilor radicale. Despre politicienii „împăciuitori” spunea: „Un împăciuitor hrănește crocodilii sperând ca el să fie ultimul mâncat”.

*

Parlamentara laburistă Bessie Braddock (care nu era tocmai o frumusețe) i-a spus o dată lui Churchill:

„Winston, ești beat!”

La care acesta a răspuns:

„My dear, tu ești urâtă, dar mâine dimineață eu voi fi treaz, iar tu tot urâtă vei rămâne.”

*

Pe când se afla o dată la privată, Churchill a fost anunțat că este căutat Lordul Păzitor al Sigiliului Privat.

A răspuns: „Spune-i că nu mă pot ocupa de doi rahați deodată”.

*

Despre generalul francez Charles de Gaulle, Churchill spunea:

„Ce poți să faci cu un bărbat care arată ca o femelă de lamă surprinsă când face baie?”

*

„Toți câinii se uită în sus la tine; toate pisicile se uită în jos la tine… Doar porcii te privesc ca pe un egal.”

*

Tot despre bietul Ramsay MacDonald:

„Știm că are, mai mult ca oricine altcineva, darul de a comprima cea mai mare cantitate de cuvinte în cea mai mică cantitate de gândire.”

*

„Minciuna străbate jumătate de lume până ca Adevărul să apuce măcar să-și tragă pantalonii.”

*

Înaintea unui interviu, umplând mai multe coli de hârtie cu scrisul său nervos, Churchill a explicat: „Îmi pregătesc replicile spontane”.

*

„În timpul vieții mele, a trebuit adesea să-mi înghit cuvintele și trebuie să mărturisesc că le-am găsit întotdeauna o mâncare foarte sănătoasă.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola