Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Fabuloasa viaţă a lui Mudava, vraciul lui Ceauşescu. A candidat şi la prezidenţiale
Articole online

Fabuloasa viaţă a lui Mudava, vraciul lui Ceauşescu. A candidat şi la prezidenţiale

Fabuloasa viaţă a lui Mudava, vraciul lui Ceauşescu

Constantin Mudava a fost una dintre cele mai insolite figuri din România înainte şi după Revoluţie, când, încurajat de popularitatea pe care o avea, a crezut că poate conduce ţara de la Palatul Cotroceni şi a candidat la alegerile prezidenţiale din 1996.

Visul lui prezidenţial s-a oprit în primul tur, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul altor 13 candidaţi. „În primul tur, care a avut loc în 3 noiembrie 1996, au fost înscriși în cursă 16 candidați. Nici atunci nu au lipsit figurile exotice, precum Constantin Mudava, un foarte cunoscut vindecător la acea vreme, sau Nuțu Anghelina, un fanatic religios.

Cele mai multe voturi le-a obținut președintele în funcție, Ion Iliescu, peste 32%, fiind urmat de candidatul Convenției Democrate, Emil Constantinescu, cu 28,22%. Au urmat apoi două săptămâni de campanie în care nu au lipsit incidentele violente”, scria Oana-Martha Igrişan în articolul Noiembrie 1996: Prima victorie a forțelor de dreapta. Emil Constantinescu, profesorul care l-a dat jos pe neocomunistul Ion Iliescu, din cadrul rubricii Memoria EVZ (2014).

Mudava a candidat ca independent la prezidenţiale

În calitate de candidat independent, Constantin Mudava nu a obţinut decât 38.477 de voturi (0.31%). Omul care a fost născut la Ghirdoveni, judeţul Dâmboviţa, a devenit cunoscut în România după ce Nicolae Ceauşescu ar fi solicitat ca acesta să practice medicina în Scorniceşti, judeţul Olt.

Reporterul Mihnea-Petru Pârvu l-a cunoscut pe Mudava în cadrul ultimului interviu acordat de fostul candidat la prezidenţiale (iunie 2012) pentru presa din România. Astfel aflăm că Mudava a beneficiat de un capital uriaş de imagine de pe urma publicităţii care i s-a făcut în revista Flacăra și în cadrul Cenaclului Flacăra, conduse de Adrian Păunescu, care în 1996 i-a fost contracandidat din postura de membru al Partidului Socialist al Muncii (87.163 de voturi, 0.69%).

„Mudava reuşea să adune cozi kilometrice de pacienţi în faţa cabinetului său. (…) Spunea că a fost binecuvântat cu o «aură uriaşă». Cu ajutorul acestui așa-zis «dar», Mudava se lăuda că vindecă oameni diagnosticaţi de medici cu boli incurabile. De fapt, erau niște păcăleli și minciuni gogonate.

Vecinul lui Mudava, care susţinea că poate sta în cap datorită celui supranumit vindecătorul lui Ceauşescu

Vindecătorul arestat de Securitate pentru înșelătorie

(…) Mudava vorbea despre sine ca despre un vindecător miraculos, dar nu pomenea câtuși de puțin că fusese arestat de Securitate pentru înșelătorie. Noroc că Revoluţia l-a scos din pârnaie. Prilej cu care s-a ales și cu brevet de revoluţionar.

A luat-o de la cap şi a escrocat alte zeci de mii de români cu aşa-zisele sale puteri tămăduitoare. A căpătat curaj şi a candidat la preşedinţia României. A obţinut doar 0,31% din voturi. Acum șase ani, când l-am vizitat, trăia într-o casă sărăcăcioasă de la marginea Câmpinei şi, dacă-i mai pica în mâini câte un fraier, îi făcea repede un «transfer de energie» contra nişte bani, sau ceva, orice, că el nu cerea, doar primea! Se autodenumea medic-bioenergoterapeut-vindecător, deși nu a făcut nicio facultate de medicină vreodată”, scria Mihnea-Petru Pârvu în 2018, anul morţii lui Mudava.

Cel supranumit vindecătorul lui Nicolae Ceauşescu a murit după ce a suferit de mai multe afecţiuni. S-a întâmplat într-o zi de joi, 1 noiembrie, la vârsta de 83 de ani, în secţia Îngrijiri Paliative a spitalului din Târgovişte. Acolo fusese internat Constantin în urma unui infarct.

A avut şi alte nume grele pe listă, dar nu le-a pomenit

„Printre «pacienţii» VIP s-au numărat şi cei din clanul Ceauşescu: «Pe toţi i-am tratat. M-au adus cu forţa la Scorniceşti. M-au ţinut cinci luni, până când n-am mai vrut să-i consult, că ştiam că vine Revoluţia. Şeful miliţiei din Olt, Emil Bărbulescu, îi gonea pe cei ce veneau la mine.

Aveam salariu de 5.000 de lei, da’ produceam o sută de mii de lei pe zi şi ei luau banii, că la mine veneau oamenii cu chitanţa! Mai primeam alimente, una-alta… Pe Ceauşescu n-am apucat să-l vindec că l-au împuşcat. Avea cancer la prostată!»

Nume de alte VIP-uri n-a mai dat. Acum ce onorariu ia? «Am Fundaţia pentru Sănătate Mudava. Cine are dă, cine nu, nu!» După cum trăieşte, gloria lui Mudava a apus. În curte are două Mercedesuri vechi de 20 de ani”, se arată în interviul din 16 iunie 2012 şi care poate fi citit integral aici.

Mudava îl consultă pe reporterul Mihnea-Petru Pârvu

Într-un interviu pentru Adevărul, fiul lui Constantin Mudava, George Mudava, a declarat că tatăl său a încercat să îi transmită câteva vorbe înainte de a muri. fără succes, însă. Părintele său nu mai era coerent. „Nu l-a înţeles lumea când a candidat atunci, dar politica este o altă poveste. Dacă era după mine nu s-ar fi băgat deloc în politică. Eu nu am fost de acord, dar l-am ajutat.

Sunt destui şarlatani pe lumea asta şi nu le merge mult timp. Pe el l-au căutat foarte multe persoane şi au fost persoane care au revenit la el. Credeţi că îl mai căuta cineva dacă prima dată nu avea niciun efect? Au fost studii făcute pe el la Insititutul de Fizică Atomică din Bucureşti, pe timpul lui Ceauşescu. S-a confirmat că avea puteri energetice. Nici nu era nevoie să pună mâinile pe pacient”, a spus George Mudava despre tatăl său, înmormântat în Cimitirul Central din Târgovişte.

Registration

Aici iti poti reseta parola