Evenimentul Istoric > Articole online > Fabuloasa epopee a unui vas-fantomă, în derivă de peste un an, reapărut graţie furtunii Dennis (VIDEO)
Articole online

Fabuloasa epopee a unui vas-fantomă, în derivă de peste un an, reapărut graţie furtunii Dennis (VIDEO)

Un cadou inedit din partea puternicei furtuni Dennis, care a măturat zilele trecute vestul Europei: un vas-fantomă tanzanian, care plutea în derivă de mai bine de un an, fără echipaj la bord, a eşuat pe coasta sudică a Irlandei, scrie 7sur7.be.

Nava a fost abandonată de echipajul ei și a plutit în derivă în Oceanul Atlantic mai bine de un an.

Vasul de 77 de metri MV Alta s-a apropiat, în traseul lui fără destinație, de țărmurile SUA, Americii de Sud, Africii și Europei, potrivit The Guardian.

Plimbarea navei s-a încheiat însă în timpul furtunii Dennis, duminică, atunci când a ajuns pe coasta unui sat pescăresc din comitatul irlandez Cork.

 

Vasul, aparent într-o stare bună, a rămas blocat între stânci.

Autoritățile au avertizat localnicii să nu se apropie prea mult de acesta pentru că este situat într-o zonă greu accesibilă.

S-a defectat în 2018, la 2.200 de kilometri de locul în care a ajuns acum

Vasul s-a defectat în septembrie 2018, în timpul unei călătorii din Grecia către Haiti, când se afla la peste 2.200 de kilometri sud-est de arhipelagul britanic, scrie 7sur7.be.

Toți cei 10 membri ai echipajului au fost atunci salvați de paza de coastă și transportați în Puerto Rico. Cei 10 au fost nevoiţi să aştepte 20 de zile la bordul vasului până când au fost salvaţi de paza de coastă americană.

La vremea respectivă, paza de coastă a anunţat că este în strânsă colaborare cu proprietarul navei sub pavilion tanzanian, pentru a organiza o remorcare spre coastă. Dar de atunci parcursul vasului a devenit o enigmă.

Site-ul de informaţii maritime Fleetmon afirmă că a primit o presupusă corespondenţă a proprietarului vasului, din care reieşea că nava a fost deturnată de două ori, în timp ce era în curs de repatriere.

În mijlocul Atlanticului

Nava, care are o vechime de 44 de ani, a fost ulterior zărită de un vas al Royal Navy în august 2019, plutind fără echipaj în mijlocul Atlanticului. „Ne-am apropiat de navă pentru a stabili contact şi a ne oferi ajutorul, dar nimeni nu a răspuns”, a scris atunci pe Twitter echipajul de pe HMS Protector.

 

Furtuna Dennis, care a măturat Irlanda, cu ploi puternice şi vânt cu viteze de peste 11o km pe oră, a rezolvat problema în cele din urmă.

Paza de coastă irlandeză a precizat că un elicopter de salvare a fost trimis la faţa locului duminică, dar niciun membru al echipajului nu a fost găsit la bord.

Deocamdată nu a fost detectat niciun semn de poluare în jurul vasului, a precizat luni consiliul comitatului Cork, precizând că marţi dimineaţă cineva se va deplasa la faţa locului şi va efectua o examinare mai amănunţită.

Deocamdată soarta navei este neclară şi va face obiectul unor discuţii între paza de coastă irlandeză, consiliul comitatului Cork şi alte organisme competente.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola