Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Fabuloasă carieră a celui care i-a dat numele său ursului Yogi
Articole online

Fabuloasă carieră a celui care i-a dat numele său ursului Yogi

Două luni mai târziu, i s-a acordat postum Medalia Prezidenţială a Libertăţii, cea mai înaltă distincţie civilă din SUA alături de Medalia de Aur a Congresului.

Numărul 8, pe care Yogi Berra l-a purtat de-a lungul carierei sale în baseball, a fost retras de Yankees în 1972.

Jucător emblematic al echipei de baseball New York Yankees, Lawrence Peter „Yogi” Berra s-a născut la 12 mai 1925, la St. Louis, Missouri, Statele Unite ale Americii, într-o familie de imigranţi italieni.

Ca jucător profesionist de baseball a activat cu succes în poziţiile de catcher (prinzător) şi outfielder (jucător poziţionat dincolo de teren, în zona verde).

După retragerea din activitate, a fost manager şi antrenor. A jucat 19 sezoane în Major League Baseball (MLB), între 1946 şi 1963 pentru New York Yankees şi în 1965 pentru New York Mets, ultimul înainte de retragere.

A câştigat zece titluri supreme la baseball cu New York Yankees, „World Series”, mai mult decât oricare alt jucător din istoria MLB.

A fost ales de trei ori MVP (The Most Valuable Player) al MLB în întreaga sa carieră, derulată între 1946 şi 1965.

Este unul dintre cei şase jucători care au câştigat de trei ori Premiul pentru cel mai valoros jucător (MVP) din Liga Americană.

A fost inclus de 18 ori în echipa „All Star” din baseball. Este considerat unul dintre cei mai mari prinzători din istoria baseballului şi a fost ales în „Hall of Fame” (baseball) în 1972.

A debutat ca jucător la 22 septembrie 1946, la vârsta de 21 de ani, şi s-a retras la 9 mai 1965, la 39 de ani.

Ca manager, a condus New York Yankees (1964), New York Mets (1972-1975) şi, din nou, New York Yankees (1984-1985), iar ca antrenor, New York Mets (1965-1971), New York Yankees (1976-1983) şi Houston Astros (1986-1989).

Legendă a baseballului american, a rămas la fel de celebru şi pentru expresiile sale care au devenit cunoscute sub numele de „Yogi-isms” (Yoghisme).

Berra şi-a câştigat faimoasa sa poreclă, „Yogi”, în adolescenţă, de la un prieten care a spus că seamănă cu un yoghin hindus. Personajul de desene animate „Yogi Bear”, creat de Hanna-Barbera, îi poartă numele.

A devenit ambasador al baseballului şi s-a dedicat activităţilor filantropice. A deschis Muzeul Yogi Berra şi un Centru de studii în Little Falls, New Jersey, în 1998, dedicat carierei sale şi istoriei baseballului.

Registration

Aici iti poti reseta parola