Descoperire arheologică importantă la Boldești Grădiștea, în județul Prahova, unde au fost găsite mai multe morminte, vechi de 5000 de ani, care au aparținut unei civilizații mai puțin cunoscute – Yamnaya, relatează ziarulprahova.ro, stirileprotv.ro și mediafax.ro.
Istorici, geneticieni și bioantropologi din mai multe țări vor cerceta rămășițele, pentru a afla cum au contribuit acești nomazi din epoza bronzului la formarea europenilor de azi.
Proiect internaţional
Un nou proiect internațional, în care sunt implicați cercetători finlandezi și români, respectiv reprezentanți ai Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, se desfășoară de la 1 iulie în județul Prahova.
Acesta este o continuare a unei colaborări între specialiști finlandezi și arheologi prahoveni, în cadrul proiectului multinațional denumit The Yamnaya Impact on Prehistoric Europe (Impactul populației Yamnaya în Europa preistorică).
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Universitatea din Helsinki au demarat cercetări arheologice într-un tumul care datează din epoca bronzului, situat în comuna prahoveană Boldești-Grădiștea, scrie ziarulprahova.ro.
Proiectul este finanțat de European Research Council, muzeul prahovean fiind singura instituție parteneră din România.
Echipa de cercetare este formată din arheologi, specialiști în discipline conexe, precum genetică sau bioantropologie, și studenți ai Universității din Helsinki, expediția având dublu scop: de cercetare științifică și pedagogic.
Din partea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova participă arheologii dr. Alin Frînculeasa și Octav Negrea, precum și Claudia Dumitrescu, restaurator ceramică.
Cinci morminte
Au fost descoperite cinci morminte care datează de la începutul Epocii bronzului.
„Sunt morminte de la începutul Epocii Bronzului, de acum 5000 de ani. Sunt cinci descoperite, dar două le cercetăm acum. Mai avem de cercetat. Pe lângă schelet am găsit şi tot felul de amenajări din lemn, resturi vegetale şi depunere de ocru, care ar fi putut să facă parte din ritualul de înmormântare. Nu ştim dacă sunt bijuterii, mai avem de cercetat”, a declarat Alin Frînculeasa pentru Mediafax.
Un al treilea mormânt, datat în perioada timpurie a epocii bronzului, este în curs de cercetare, scrie ziarulprahova.ro. De asemenea, au fost descoperite și complexuri eneolitice, dar și din primul mileniu creștin.
Practic, acest proiect derulat de Universitatea din Helsinki urmărește să scoată la iveală modul în care vechile triburi Yamnaya – venite din Orient în zona actuală a Europei, în urmă cu circa 5000 de ani – au contribuit la schimbarea semnificativă a populațiilor existente la vremea respectivă pe bătrânul continent, lăsând în urmă gena foarte puternică în majoritatea statelor europene.
Geneticienii au detectat un al patrulea ”trib” ancestral care a contribuit la crearea ”bazinului” de gene al europeanului modern, scrie și BBC.
Amestec de populaţii ancestrale
Cercetările arătau că europenii sunt un amestec de trei mari populații ancestrale: vânătorii autohtoni, agricultorii din Orientul Mijlociu și o populație sosită din Est, în Epoca Bronzului, mai scrie BBC.
ADN-ul de la vestigii din Caucaz au scos la iveală o a patra populație, care a alimentat acest amestec, scrie sursa citată.
Potrivit site-ului oficial al proiectului “Impactul populației Yamnaya în Europa preistorică”, obiectivele principale ale cercetării le constituie cultura acestor triburi, prin arheologia funerară, prin descoperirea influenței genelor acestor populații preistorice inclusiv pentru zona de nord a continentului european, respectiv și pentru finlandezi.
Importanţa descoperirii
Potrivit lui Alin Frînculeasa, mormintele ar putea aparţine civilizaţiei Yamnaia, care obişnuia să meargă în zona râurilor pentru a putea face agricultură.
„Este o descoperire arheologică foarte importantă. În această zonă nu s-a mai făcut o astfel de descoperire. Este prima oară”, a spus arheologul.
Cercetătorii folosesc tehnica modernă, vor face studii genetice în Germania, la Mainz, investigații izotropice – la Bristol și studii de paleomediu la Helsinki.
Proiectul Yamnaya Impact este un efort internațional și interdisciplinar care vizează înțelegerea bulversărilor petrecute în Europa acum 5000 de ani.
Repercusiunile lor se fac simțite și azi în materie de ascendență genetică, de organizare socială și de limbi europene, se arată pe site-ul oficial al proiectului.
Proiectul ia în calcul zone vaste din România, Bulgaria, Serbia și Ungaria, unde se vor face studii în teren și colectări de eșantioane.