Evenimentul Istoric > Articole online > Expediție siberiană în memoria eroilor militari români și a victimelor Gulagului
Articole online

Expediție siberiană în memoria eroilor militari români și a victimelor Gulagului

O expediţie de peste 32.000 de kilometri, ce va străbate mare parte din Rusia, Mongolia şi alte 10 ţări va fi realizată de patru temerari români din Bucureşti, la finalul acestui an, în semn de omagiu pentru militarii români ce au pierit pe meleaguri străine, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial şi în lagărele sovietice de muncă forţată.

Startul călătoriei se va da pe data de 1 octombrie, din Bucureşti, „vedeta” expediţiei fiind o Dacia 1300, aleasă de participanţi pentru faptul că este un puternic simbol românesc.

Cei patru expediţionari sunt un fost militar de carieră – Ioan Jipa, alături de fiul său, Jipa Florin -Valentin – inginer mecanic, un prieten al celor doi şi un fotograf profesionist, relatează AGERPRES.

Ideea

Potrivit iniţiatorilor acestui demers, ideea expediţiei a apărut odată cu lecturarea unor articole despre eroii militari români, ce au eliberat Slovacia de sub dominaţia germană în Al Doilea Război Mondial, dar şi de luptele purtate de soldaţii români pe teritoriul rus şi prizonierii de război luaţi de Armata Roşie.

„Vrem să aducem în atenţia publicului sacrificiul militarilor români care şi-au pierdut viaţa în Al Doilea Război Mondial şi să aducem, totodată, un omagiu celor ce au pierit în Gulag, în lagărele comuniste”, a precizat miercuri, pentru AGERPRES, Florin Jipa.

Acesta a adăugat faptul că, deşi va exista şi un autoturism de suport, au ales ca una din maşinile expediţiei şi să fie o Dacia 1300, care va avea însă unele îmbunătăţiri, pentru a putea face faţă temperaturilor extreme şi drumurilor dificile, unele de piatră sau de pământ, de pe traseul expediţiei.

Risc

„Este riscant să mergem cu o Dacia 1300, însă este un risc asumat. Dacia este un simbol al României. Vom parcurge peste 10.000 de kilometri, în Rusia, pe macadam, dar şi drumuri de pământ, în Mongolia.

De asta am şi ales să mergem în sezonul rece, pentru ca solul să fie îngheţat, să nu fie noroi, pentru că nu avem maşini cu tracţiuni integrală”, a menţionat Jipa.

Traseul expediţiei include Slovacia, unde se va depune o coroană de flori în cimitirul central din Zvolen, unde sunt înmormântaţi peste 10.000 de militari români; Moscova, cu o oprire la muzeul Gulagului; oraşul Magadan, unde se va depune o coroană de flori la monumentul dedicat comemorării victimelor lagărelor de muncă silnică din Kolima şi „Valea Morţii”; monumentul victimelor lagărelor de muncă silnică din Kalima; fostul centru administrativ al lagărului Butugychag; oraşul rusesc Rossoshka, unde se află cimitirul militar memorial al eroilor români căzuţi în luptele duse în Al Doilea Război Mondial, la cotul Donului şi cele pentru cucerirea oraşului Stalingrad şi unde se va depune o coroană de flori şi se va păstra un moment de reculegere în memoria celor peste 150.000 de soldaţi români înmormântaţi în fosta URSS.

Documentare

Întreaga aventură va fi documentată prin mijloace foto, video şi audio, va fi mediatizată prin intermediul partenerilor media, a canalelor de socializare şi vloguri zilnice.

„Ne dorim pe această cale, să aducem în atenţia românilor o istorie scrisă cu sânge şi lacrimi de semenii noştri, să promovăm respectul, educaţia şi unitatea, transformând această călătorie într-o experienţă unică în Nordul îngheţat”, afirmă expediţionarii.

Costul estimat al expediţiei este de peste 100.000 lei, din care mai bine de 50.000 lei reprezintă costuri de pregătire a vehiculelor şi echipamente necesare documentării expediţiei, iar diferenţa pentru combustibil, cazare şi alte cheltuieli. 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA