Evenimentul Istoric > Articole online > EXCLUSIV. Romfilatelia reintroduce pe piață emisiunea dedicată Trianonului, după sabotajul de stat din 4 iunie
Articole online

EXCLUSIV. Romfilatelia reintroduce pe piață emisiunea dedicată Trianonului, după sabotajul de stat din 4 iunie

Fractură de logică e potrivită cu fracturile osaturii României, pentru că nu este deloc clar cum aniversarea Unirii Basarabiei cu țara ar fi putut fi pe placul Rusiei.
Chiar dimpotrivă, observăm că simbolistica aleasă de statul român la Centenarul Marii Uniri a fost exact pe placul Rusiei, pentru că din toate hărțile-fake, putem spune, folosite oficial pe parcursul anului 2018, a lipsit exact Basarabia și formă avută de România la Marea Unire. La simbolistică s-a lucrat și anul acesta în privința Trianonului. 
 
Surse EvZ citate de Dan Andronic au dezvăluit în exclusivitate că Ministerul de Externe a dat o dispoziție prin care a fost blocată orice activitate diplomatică, istorică și culturală omagială, inclusiv prin filialele Institutului Cultural Român din străinătate, unde s-a primit cu stupoare interdicția de a se desfășura vreo manifestare dedicată Trianonului. Unda de trădare a intereselor naționale a lovit, din păcate, și societatea Romfilatelia, care pregătise pentru 4 iunie o superbă emisiune de mărci poștale ce urma să fie lansată simultan în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online http://romfilatelia.ro/store/.
 
Emisiunea (foto), la care au lucrat specialiști ai Academiei, Bibliotecii și Arhivelor Naționale, completată de plicul omagial, avea o coală de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta și coliță dantelată. 
 
În pofida eforturilor profesionale depuse pentru această lucrare artistică și istorică, în dimineață de 4 iunie 2020, Romfilatelia a fost silită să dea un anunț sec de două rânduri prin care anunța, fără nici o altă explicație, retragerea de pe piață a colițelor, urmată, orwellian, până și de eliminarea anunțurilor privind emisiunea de timbre, care au început să dispară din spațiul publicistic online controlat de stat, cum ar fi Agerpres. 
 
Evenimentul Istoric a prezentat situația într-un articol cu reverberații în lumea academică. Cu toate acestea, se pare că până la urmă a existat o reacție românească în cadrul rezistenței din instituții (ca paralelă a rezistenței din munți, cea autentică, nu a celei de maidan) pentru că, la insistențele noastre, Romfilatelia ne-a oferit în exclusivitate vestea că tirajul emisiunii „Centenarul Tratatului de la Trianon” se va regăsi în această toamnă, pe 28 octombrie, în tirajul total al unei emisiuni dedicate și Conferinței de Pace de la Paris.
 
Felicităm forurile responsabile ale Romfilateliei și altor instituții implicate și redăm pentru cititorii EvZ informația transmisă azi cu profesionalism de specialiștii în comunicare ai companiei de stat. Sperăm că pe viitor să nu se mai cedeze atât de repede presiunilor neromânești în instituții ale statului român.
 
Romfilatelia: Trianonul se va regăși în emisiunea de mărci poștale „Tratatele de Pace de la Paris, 1919-1920”

Romfilatelia pentru EvZ: „Revenind la emisiunea care vă interesează, în anul 2020, România marchează un secol de la sfârșitul Conferinței de Pace de la Paris (1919-1920), prin care s-au reglementat oficial noile configurații politice și teritoriale rezultate ca urmare a Primului Război Mondial.

Pentru România, Conferința de Pace de la Paris a reprezentat o reconfirmare la nivel internațional a Marii Uniri de la 1918, decisă la Chișinău (27 martie 1918), Cernăuți (28 noiembrie 1918) și Alba Iulia (1 decembrie 1918).

Pentru a onora deciziile Sistemului de Pace de la Versailles cu privire la România, în anul 2020, Romfilatelia va introduce în circulație emisiunea de mărci poștale „Tratatele de Pace de la Paris, 1919-1920”, în data de  28 octombrie 2020.

Prin această emisiune filatelică, Romfilatelia dorește să reflecte în mod echilibrat adevărul istoric și dorința de pace a făuritorilor Societății Națiunilor, prin redarea pe elementele emisiunii a unor momente diplomatice de referință, respectiv Tratatul de la Trianon (4 iunie 1920) și Tratatul de la Paris, prin care principalele puteri aliate au recunoscut oficial unirea Basarabiei cu România (28 octombrie 1920).

În acest sens, tirajul emisiunii Centenarul Tratatului de la Trianon se va regăsi în tirajul total al emisiunii menționate mai sus.”

Registration

Aici iti poti reseta parola