Evenimentul Istoric > Articole online > „Excalibur” există! Enigma spadei înfipte în stâncă din Toscana
Articole online

„Excalibur” există! Enigma spadei înfipte în stâncă din Toscana

Într-una dintre versiunile legendei lui Arthur, vrăjitorul Merlin profețește că doar un viitor rege va fi demn să smulgă spada. În ciuda faptului că toată floarea cavalerilor încearcă să scoată lama din stâncă, singurul care reușește este un băiat, Arthur, care se dovedește a fi fiul curajosului rege Uther Pendragon.

Arma cu puteri vrăjite, care îl va apăra pe viitorul rege, poartă numele de Excalibur.

Nu e o invenţie

Acest element-cheie din mitologia Regelui Arthur nu este o invenție. O spadă înfiptă în stâncă există cu adevărat. Este drept, nu în Anglia, ci în Italia. Mai precis, în provincia Toscana.

Spada din Stâncă a Sfântului Galgano poate fi văzută astăzi la Capela din Montesiepi, situată la 33 de kilometri sud-vest de Siena.

Aceasta constituie de multă vreme o mare curiozitate și o atracție pentru turiști. Din spadă se văd doar mânerul de lemn și câțiva centimetri din lama metalică.

Tradiția spune că ea a fost înfiptă în piatră în 1180, de un cavaler italian, Galgano Guidotti, care și-a dorit să devină pustnic.

Multă vreme s-a crezut că spada este un fals sau o farsă.

Studii

Totuși, studii științifice făcute în anul 2001 au demonstrat că lama metalică, lungă de un metru, este cu adevărat înfiptă în stâncă, și s-a stabilit că datează din secolul XII.

„Datarea metalului este un lucru destul de dificil, dar putem afirma că atât compoziția metalului cât și stilul sunt compatibile cu perioada despre care vorbește tradiția”, afirmă chimistul Luigi Garlaschelli, de la Universitatea din Pavia. într-un interviu pentru The Guardian. „Am reușit să-i contrazicem pe cei care afirmau că este un fals.”

Nu doar că spada datează din perioada medievală, însă analizele cu raze au dezvăluit că sub spadă se găsește o cavitate care ar putea fi o criptă în care s-ar putea afla un trup. „Pentru a afla mai multe, ar trebui să facem săpături.”

Legenda

Profesorul universitar Mario Moiraghi a scris o carte în care sugerează că legenda lui Arthur a fost inspirată de spada din Toscana.

Cu toate acestea, Geoffrey of Monmouth a scris despre Regele Arthur, Merlin și Excalibur (numind-o Caliburnus), în a sa Historia, încheiată în 1138.

În aceeași capelă se mai află două mâini mumificate, despre care testele arată că datează tot din secolul XII. Potrivit legendei, oricine încearcă să fure spada din Toscana se trezește cu mâinile tăiate.

Călugării de la abația cisterciană San Galgano, explică misterul cu simplitate: „Este un simbol creștin. Spada, instrument al urii și al morții, a fost înfiptă în stâncă de Sfântul Galgano și s-a transformat în Cruce, semnul iubirii.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola