Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Eterna poveste a directorului din Primăria Bucureștilor. Vara băga fabrica de gheață în reparații, iar iarna nu era nevoie de gheață
Articole online

Eterna poveste a directorului din Primăria Bucureștilor. Vara băga fabrica de gheață în reparații, iar iarna nu era nevoie de gheață

Iată ce scria Gazeta Municipală din 4 februarie 1945 despre această fabrică construită din bani publici:

În timpul verii fabrica este închisă pentru reparații, iar pe timp de iarnă pentru că gheață este pe toate drumurile.

Fabrica are un director și un lucrător: pe d. ing. șef Ioan Constantinescu, directorul fabricii cu 66.000 lei lunar, și pe d. mecanic Ilie Keiser.

Din cauza lipsei de activitate, d. director Gionny (care a fost băiat frumos pe vremuri…) nici nu mai dă pe la serviciu.

Condica de prezență o semnează la telefon.

Primăria Municipiului București având nevoie de venituri tot mai mari pentru a putea plăti salarii și diurne la toată ploaia de directori și subdirectori cu care a fost blagoslovită, în ultimele zile cititorii ne propun soluții pentru mărirea veniturilor fabricii de gheață.

Una ar fi ca d. inginer șef Ioan Constantinescu să fie trimis pe teren la adunare de gheață naturală.

Să i se dea o casma și o lopată cu care să taie și să pună gheața în bordeie.

Din vânzarea gheții naturale astfel colectată s-ar putea realiza la vară măcar o parte din salariul pe care domnia sa îl mănâncă Primăriei de atâta amar de vreme, fără a da ceva real în schimb.

Apoi, dacă vânzarea gheții naturale merge bine, mai acoperă Gionny și ceva din pagubele aduse administrației comunale, uși și ferestre pentru vila de la Otopeni (vezi ancheta inspectorului financiar Marin Gheorghe, al cărui dosar a dispărut fără urme…).

Alta ar fi ca d. castelan de la Otopeni să fie trimis să se odihnească de surmenajul la care a fost supus în timpul de când conduce fabrica de gheață, care și închisă și deschisă tot atâta costă și nu aduce mai mult administrației comunale.

Se pare tot prima soluție e mai bună.

Deci la lopată și la târnăcop cu d. inginer șef Ioan Constantinescu, inventatorul primului termofon din țara românească.

Să ne despăgubească măcar acum pentru ce a ros patru ani și mai bine de când nu face nimic.

Primul număr din noul an al revistei Evenimentul Istoric apare pe 29 ianuarie 2021!

Descoperă în cele 116 pagini al primului număr din 2021 al revistei Evenimentul Istoric:

  • Secretele Dosarului „Pacepa” și lista celor 9 „trădători” condamnaţi la moarte de Nicolae Ceauşescu
  • Analiza unui fenomen istoric: Gloria și decăderea Statului Național – Legionar
  • Povestea fascinantă a singurei nave americane capturată de Coreea de Nord

Caută primul număr din 2021 al Evenimentului Istoric la chioșcuri sau accesează agoramag.ro și profită de ofertă! Abonează-te pe 12 luni și primești cadou colecția 2019!

 

Registration

Aici iti poti reseta parola