Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Erdogan a arestat zece amirali pentru că i-au criticat „proiectul nebunesc” al Canalului Istanbul
Articole online

Erdogan a arestat zece amirali pentru că i-au criticat „proiectul nebunesc” al Canalului Istanbul

Recep_Tayyip_Erdogan

Zece amirali turci în retragere au fost arestați luni, 5 aprilie 2021, a doua zi după publicarea unei scrisori deschise, semnate de o sută de foști ofițeri.

Documentul, dat publicității duminică, critica proiectul lui Erdogan de a construi un canal la Istanbul, care, potrivit lor, ar constitui o amenințare pentru libertatea de navigație.

Potrivit biroului Procurorului General din Ankara, cei zece amirali în retragere au fost arestați. Alți patru foști ofițeri nu au fost arestați din cauza vârstei lor înaintate, însă au primit ordin să se prezinte la poliția din Ankara în următoarele trei zile.

A fost deschisă o anchetă împotriva militarilor în retragere semnatari pentru „asociere în vederea comiterii unei infracțiuni împotriva securității statului și a ordinii constituționale”, după cum a arătat biroul Procurorului General.

Înalți responsabili turci au condamnat duminică, 4 aprilie, scrisoarea semnată de mai bine de 100 de amirali în retragere, avertizând că proiectul lui Erdogan constituie o amenințare la adresa tratatului care garantează libertatea de navigație prin strâmtoarea Bosfor, .

„Canalul Istanbul” este cel mai ambițios dintre „proiectele nebune”, după cum singur își numește Erdogan ideile.

În cei 18 ani de când se află la putere, ca premier și apoi ca președinte, Erdogan a demarat un vast proiect de modernizare a infrastructurii, construind noi aeroporturi, poduri, șosele și tunele.

Guvenul turc susține că viitorul canal va constitui un nou punct de atracție pentru Istanbul, dar va contribui și la decongestionarea traficului naval prin aglomerata strâmtoare Bosfor.

Însă opozanții proiectului afirmă că, pe lângă impactul dăunător la adresa mediului, canalul ar putea compromite Convenția de la Montreux, din 1936, care garantează libera trecere prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, atât pe timp de pace cât și pe timp de război.

În scrisoarea lor deschisă, 104 amirali turci în retragere au afirmat că este „îngrijorător” să se deschidă o dezbatere privind Tratatul de la Montreux, apreciind că acesta este un acord care „protejează cel mai bine interesele turce”.

Scrisoarea amiralilor a suscitat o reacție dură din partea responsabililor guvernului: „Nu doar cei care au semnat, dar și cei care îi încurajează vor trebui să dea socoteală în fața justiției”, a scris duminică, pe Twitter, șeful biroului de comunicare al președintelui Erdogan.

Registration

Aici iti poti reseta parola