Evenimentul Istoric > Articole online > Epava unei corăbii plină de condimente a fost descoperită în Portugalia
Articole online

Epava unei corăbii plină de condimente a fost descoperită în Portugalia

O parte a corabiei, aflată la 30 de kilometri de Lisabona, aproape de punctul în care râul Tagus se varsă în Oceanul Atlantic, este aproape intactă.

Potrivit cercetătorilor, nava s-a scufundat între 1575 și 1625 și făcea parte dintr-o flotă care transporta condimente.

Conform g-geschichte.de , cercetătorii au ajuns la concluzia că nava s-a scufundat acum 400 de ani și că era încărcată posibil chiar peste capacități.

O mare parte din încărcătura de la bord are probabil o valoare pur istorică.

La bordul corabiei s-au descoperit și nouă tunuri din bronz, dar și sute de kilograme de piper și scoici cowrie.

“În ceea ce privește nivelul de conservare a condimentelor și a epavei corabiei vorbim de o descoperire de mare valoare”, a declarat coordonatorul științific al proiectului de cercetare, Jorge Freire.

Acum 400 de ani, cantitatea de piper transportată valora enorm și era un bun de lux, însă astăzi se găsește la fiecare colț de stradă la un preț derizoriu.

La bordul corabiei au fost găsite și sute de kilograme de scoici cowrie, care în urmă cu mai multe secole erau de mare valoare în Africa, însă acum sunt doar un suvenir de vacanță.

O valoare însemnată are însă porțelanul chinezesc găsit în stare impecabilă.

Conform experților, porțelanul datează din perioada împăratului chinez Wanli (4 septembrie 1563 – 18 august 1620), sub a cărui administrație construcția Marelui Zid Chinezesc a atins apogeul. Acesta a fost al 13-lea împărat al dinastiei Ming.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola